Bart Chabot schrijft Groot Dictee der Nederlandse Taal

Bart Chabot heeft de eer om het Groot Dictee der Nederlandse Taal te schrijven. De Hagenaar gaat het anders aanpakken dan zijn voorgangers.

De nieuwe architect van de spellingswedstrijd zegt in de Volkskrant dat zijn voorgangers van het dictee een rariteitenkabinet maakten. ‘’Om me heen hoorde ik mensen klagen dat ze de tekst zo onbegrijpelijk vonden dat ze stopten met meeschrijven. Er staan weleens meer dan vijftien woorden in waarvan de gemiddelde Nederlander niet weet wat ze betekenen. Dat kan niet. Dan schiet je je doel voorbij.” 

Veel kritiek

Het dictee dat vorig jaar door Kees van Kooten werd geschreven kreeg veel kritiek, waardoor kijkers halverwege afhaakten. De tekst werd niet alleen omschreven als moeilijk maar ook woorden als “chaotisch” en “krankjorum” kwamen de revue voorbij. Bart heeft van de kritiek geleerd en maakt het Groot Dictee der Nederlandse Taal begrijpelijk voor alle deelnemers. ‘’In mijn tekst zal geen woord onbegrijpelijk Nederlands staan” 

Laatste optreden

De 60-jarige Chabot deed bij het door Philip Freriks gepresenteerde dictee tot nu toe aan alle edities mee, maar wist het nooit te winnen. Het is de laatste keer de schrijver aan de wedstrijd deelneemt. In oktober maakte hij in het programma Pauw en Witteman bekend dat hij geen televisiewerk en theateroptredens meer wil doen.

In december 2014 zendt de NTR het Groot Dictee der Nederlandse Taal uit.

Reageren