Batman-actrice Yvonne Craig (78) overleden

19 augustus 2015 08:27 | actualiteiten | Door Televizier

© Greenway/ABC/Fox

De Amerikaanse actrice Yvonne Craig is maandag op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker. Familie maakte het verscheiden van Craig pas vandaag bekend.

Yvonne Craig maakte in 1957 haar acteerdebuut in de film Eighteen and Anxious en speelde in haar beginjaren met grote namen als Bing Crosby, Dennis Hopper en Elvis Presley. 

Batgirl

Toch zal ze het best herinnerd worden als Batgirl in de campy, 1960s Batman televisieserie. Batgirl was eigenlijk Barbara Gordon, de dochter van politiecommissaris Gordon. Ze besloot samen met Gothams superhelden Batman en Robin de misdaad aan te pakken. Dat deed ze onder meer op haar eigen Bat-scooter en met wapens als haar Bat-lippenstift. Yvonne Craig kreeg in het derde seizoen van Batman een vaste rol in de serie om de aandacht van de kijkers vast te houden. Dat lukte redelijk, maar er kwam geen vierde seizoen en ook plannen voor een Batgirl spinoff liepen op niets uit.

Star Trek

Een andere iconische sci-fi rol volgde in 1969 toen ze zichzelf van top tot teen groen liet verven om in Star Trek niemand minder dan captain Kirk te verleiden als slavenmeisje Marta van de planeet Orion. Tot de dag van vandaag pocht William Shatner dat hij de enige is die op televisie "green alien sex" heeft gehad. 

Na haar huwelijk acteerde Craig nog sporadisch. Haar laatste werk was in 2011 toen ze haar stem leende aan de oma van Olivia in de gelijknamige animatieserie. 

Meer over