Batmobiel-ontwerper George Barris overleden

De Amerikaanse auto-ontwerper George Barris is niet meer. De zelfbenoemde "king of the kustomizers" overleed op 89-jarige leeftijd in het bijzijn van familie.

Barris' bekendste werk leeft echter voort: de Batmobiel uit de Batman tv-serie uit de jaren zestig. 

Custom cars voor de sterren

Barris en zijn oudere broer Sam waren als kind al bezeten door het sleutelen aan auto's. Na de Tweede Wereldoorlog openden ze in Hollywood samen een garage waar ze zich specialiseerden in het bouwen van unieke voertuigen. Al snel trokken de broers Barris de aandacht van de film- en tv-wereld. Ze werden ingehuurd om voor diverse producties voertuigen te vervaardigen. Hun creaties zijn onder meer te zien in de Hitchcock klassieker North By Northwest maar ook in comedyseries als The Munsters en de Beverly Hillbillies.

Geboorte van de Batmobile

Toch zou Barris het beroemdst worden dankzij de Batmobile, en dan te bedenken dat het feitelijk een haastklus was. De makers van de Batman tv-serie hadden in allerijl een voertuig nodig voor hun held en klopten aan bij George. Hij had 15 dagen en 15.000 dollar om de auto van een superheld te maken. Zijn keus viel op een Lincoln Futura, een prototype auto uit 1955 dat nooit in productie was genomen. Hij kocht het voertuig van Ford voor 1 dollar en vormde het om tot een van de meest herkenbare automobielen van de laatste halve eeuw.

Batmobile te koop

Toen de serie stopte, kocht Barris de Batmobile terug van de producenten. Het stond jarenlang tentoongesteld in zijn zaak. Momenteel is de Batmobile te koop, maar je moet wel het budget van Bruce Wayne hebben: het prijskaartje is 5 miljoen dollar.

Reageren