BBC begint Nederlands kanaal speciaal voor dramaseries

Een primeur voor Nederland: als eerste niet-Engelstalig land krijgen we een eigen BBC-dramakanaal. Series als Sherlock en Silent Witness komen op BBC First.

De BBC lanceert op 16 mei een kanaal dat 'de nieuwe thuishaven van Brits drama' moet worden, meldt de Volkskrant. Series als Sherlock, Silent Witness en Wolf Hall zullen als eerste te zien zijn op BBC First, met Nederlandse ondertiteling. Voorlopig ontvangen alleen klanten van KPN met het basispakket Interactieve TV dit kanaal, maar de bedoeling is dat andere aanbieders snel volgen.

BBC First

BBC First is een initiatief van het commerciële BBC Worldwide. Nederland is het tweede land waar het kanaal wordt gestart; in Australië debuteerde de zender een half jaar geleden. De Nederlandse versie wordt geen exacte kopie van de Australische, want het aanbod wordt afgestemd op de Nederlandse markt. "Zo weten we bijvoorbeeld dat in Nederland misdaadseries erg populair zijn," aldus BBC Worldwide-baas Farrar.

Nederland

De BBC speelt met het betaalkanaal in op het succes van diensten als Netflix en HBO, die goed scoren met dramaseries. De Britten voeren gesprekken met andere Europese landen, Afrika, Latijns-Amerika en Azië om ook daar uit te breiden. Dat Nederland zo vroeg al aan de beurt is, komt doordat de BBC-series hier al bekend zijn: "In Nederland kunnen we voortbouwen op de goede reputatie die we al hebben," zegt Farrar in de Volkskrant.

Sherlock

De komst van BBC First betekent niet dat de publieke omroepen moeten vrezen dat ze de BBC-series straks niet meer mogen aankopen: de KRO mag series als Sherlock bijvoorbeeld gewoon op NPO 1 blijven uitzenden. De Nederlandse primeur zal echter zijn voor de betalende kijkers.

Lees ook:
Benedict Cumberbatch over Sherlock.

Reageren