Aardbeving

Bekenden uit tv-wereld leven mee met Turkije en Syrië

6 februari 2023 20:49 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© EPA/REFIK TEKIN
Het is 04.17 uur lokale tijd afgelopen nacht als een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter Turkije en Syrië treft. De hele dag wordt het gebied geteisterd door naschokken en vanmiddag kwam daar nog een beving bij met een kracht van 7,5. Beelden van flatgebouwen die instorten gaan viral en hulpverleners doen wat ze kunnen om mensen te redden. Het dodental staat op ruim 3800.

Bekende Nederlanders laten van zich horen.

Olcay Gulsen

Programmamaker, presentatrice en modeontwerpster Olcay Gulsen had haar moeder vanochtend 'huilend aan de telefoon' vanwege de aardbevingen in Turkije. Dat vertelde Gulsen, van wie familieleden in het Turkse district Elbistan wonen, het epicentrum van de tweede aardbeving, in de talkshow Khalid & Sophie

In het Turkse district Elbistan woont het grootste deel van de neven en nichten van Gulsens vader en moeder, vertelt ze aan de tafel. De televisiepersoonlijkheid had vanochtend haar moeder 'rond een uur of half acht' aan de telefoon. "Ze zei toen: 'ik heb iedereen gesproken, er is niets in de hand."' Haar moeder keek televisie en zag vervolgens 'live op tv' dat de tweede aardbeving plaatsvond, aldus Gulsen. Door het zien van de tweede aardbeving raakte haar moeder "in paniek", vervolgt ze, maar hun familie is veilig.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Olcay Gulsen (@olcay)

Karsu

Zangeres Karsu Dönmez is vanavond aanwezig bij een inzamelingsactie door de Turkse gemeenschap in Vijfhuizen. "Turkse Nederlanders zijn een mooi project begonnen. Hier worden elke dag spullen ingezameld. En die gaan dan direct naar Turkije. Deze vrachtwagen zit al bijna vol. Wat zoeken jullie? Dekens en luiers'', zo zegt ze in een video op haar Instagramaccount. 

Karsu’s familie komt zelf ook uit Hatay. Die regio is vandaag zwaar getroffen door de twee aardbevingen. Aan RTL Boulevard vertelde ze dat een aantal familieleden nog onder het puin zitten. 

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door KARSU (@karsudonmez)

Acteurs

Ook acteurs Alkan Çöklü en Toprak Yalçiner laten van zich horen op Instagram en in RTL Boulevard. Zij hebben ook familie en kennen vrienden in die gebieden en hebben ook weer veel vrienden die daar familie hebben. Ze roepen vooral op om te doneren aan het Rode Kruis zodat de mensen ter plaatse geholpen kunnen worden. 

Meer over