Crowdfunding voor ernstig zieken

Bert van Leeuwen presenteert Je Geld of Mijn Leven

Bert van Leeuwen gaat Je Geld of Mijn Leven presenteren: een nieuw programma van de EO, waarin ernstig zieken aan kijkers om een financiële bijdrage vragen.

Het gaat om patiënten die hun behandelingen, medicijnen en/of operatie niet kunnen betalen, of in Nederland niet de behandeling voor genezing kunnen vinden die er in een ander land wel is. Via een crowdfunding hopen ze het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen. En daar zou Je Geld of Mijn Leven bij moeten helpen. "Ze schamen zich, maar kunnen niet anders", legt Bert uit aan het AD.

Half jaar lang volgen

Wat de patiënten precies mankeren, maakt de EO nog niet bekend. In de eerste uitzending vertellen de patiënten over het doel van hun crowdfundingsactie en worden kijkers opgeroepen om geld te doneren. Vervolgens volgt Bert van Leeuwen de patiënten een half jaar lang tijdens belangrijke momenten.

Geen De Grote Donorshow

Riekt het format wat naar De Grote Donorshow uit 2007, dat een grote mediastunt bleek te zijn? Bert verzekert dat er absoluut geen sprake is van zo'n (neppe) wedstrijd. "Dit is geen show natuurlijk. 'Meld je aan en geef!' Dat willen we absoluut niet uitstralen. We willen een gezicht geven aan mensen die buiten ons systeem vallen en hopen hen te helpen." 

Zorg in Nederland

Maar wat als er te weinig tot geen geld binnenkomt? "In dat geval zal ik kijken hoe ik met mijn bekendheid en netwerk toch een beetje kan helpen", aldus de presentator. Ook hoopt hij de discussie over de zorg in Nederland met het programma aan te zwengelen. 

De kick-off-uitzending van Je Geld of Mijn Leven is op woensdag 12 december om 20.30 uur te zien op NPO 1. 

Meer over:

Reageren