Bill Cosby voor de rechter wegens misbruikverdenking

31 december 2015 09:00 | actualiteiten | Door Televizier

Na ruim 50 zaken van vermeende aanranding werd de omstreden komiek Bill Cosby woensdag toch voor de Amerikaanse strafrechter gedaagd.

Veel van die vermeende aanrandingen zijn al verjaard, maar Cosby kon toch strafrechtelijk worden aangeklaagd voor een incident dat in 2004 speelde. Hij zou een vrouw tegen haar wil hebben gedrogeerd en misbruikt in zijn huis in Philadelphia.

Arrestatiebevel Cosby

De vrouw in kwestie, Andrea Constand, had aangifte gedaan en nadat het openbaar ministerie de zaak had beoordeeld, bleek er voldoende reden een arrestatiebevel voor de 78-jarige komiek uit te geven. Cosby verscheen uiteindelijk uit vrije wil voor de rechter, voor het oog van de toegestroomde paparazzi. Hij liep met een stok, werd door twee mensen ondersteund en oogde volgens omstanders oud en verward, ook bewoog hij opmerkelijk nerveus met zijn handen.

Cosby proces

De rechter was snel klaar met Cos: nadat Bill alle schuld ontkende in de zaak, kreeg hij een borgsom van 1 miljoen mee. Cosby stond binnen tien minuten weer buiten nadat hij daar 10 procent van had betaald om het vervolg van de strafzaak buiten de gevangenis af te wachten. Wel moest hij zijn paspoort inleveren, werden er vingerafdrukken gemaakt en een mugshot genomen.

Als Cosby schuldig wordt bevonden, wacht hem mogelijk een celstraf van tien jaar. Daarnaast hebben enkele vermeende slachtoffers civiele procedures tegen hem aangespannen.

Meer over