Vakman in hart en nieren

BN'ers staan stil bij overleden 'legende' Willem Nijholt (88)

24 juni 2023 08:32 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© ANP
Iconisch, flamboyant en een van 's lands grootste musicalsterren: de vrijdagochtend overleden acteur en musicalster Willem Nijholt (88) laat grote sporen na in de Nederlandse entertainmentwereld. BN'ers eren Nijholt.

Op vrijdag 23 juni overleed Willem Nijholt in Amsterdam in zijn slaap na meer dan vijftig jaar acteren, dansen en zingen. Ciske de Rat, Pietje BelOebele, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, Kinderen voor Kinderen, Miss Saigon: zijn cv is indrukwekkend geweest. In 2023 was zijn allerlaatste tv-rol als maffioso in Penoza en daarna trok hij zich terug uit de schijnwerpers.  

Willem Nijholt, 1934 - 2023

Bekende collega's staan op social media, in Shownieuws en in RTL Boulevard stil bij het overlijden van Willem Nijholt. Gijs Groenteman herinnert zich zijn 'adembenemende' gesprek met hem. Albert Verlinde blikt terug op de 'verschrikkelijke veelzijdigheid' van 'de grootheid'. Pia Douwes spreekt van een 'vakman in hart en nieren'. En Bart Ettekoven weet te vertellen dat hij naast onder anderen een 'prachtige verteller' ook 'heerlijk over collega's in het vak kon roddelen'.

AVROTROS laat weten een 'fenomeen' te hebben verloren. "Er was geen betere persoon denkbaar die talent kon ontdekken én polijsten dan Willem Nijholt. Als theaterman pur sang, die alle facetten van het vak beheerste, wist hij precies wat je nodig had om indruk te maken op het toneel."

Meer over