Darién Gap

BNNVARA brengt levensgevaarlijke migratieroute in beeld met Sahil Amar Aïssa

18 april 2023 13:16 | actualiteiten | Door Susanne Jansen

© BNNVARA

Dagelijks staan honderden mensen, veelal vluchtelingen, uit meer dan vijftig verschillende landen aan het beginpunt van de Darién Gap. Een levensgevaarlijke, 120 kilometer lange route door de jungle van Colombia en Panama naar de Verenigde Staten. Nooit eerder heeft een cameraploeg het aangedurfd de volledige route af te leggen. Tot nu. Presentator en programmamaker Sahil Amar Aïssa, regisseur Diederick Groenewoud en cameraman Vince van der Pol hebben voor Fight or Flight als eerste cameraploeg ter wereld de hele Darién Cap gelopen om de verhalen van de vluchtelingen in beeld te brengen. 

De Darién Gap is een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld. Een deel van de mensen die gebruik maken van de route overleeft dit niet. 

Gevaarlijk gebied

Het gebied is moeilijk begaanbaar, maar ook leven er veel dodelijke dieren en planten. Maar dat is niet het enige. Het grootste Colombiaanse kartel maakt er de dienst uit. Zij gebruiken de routes voor drugs, wapen- en mensensmokkel. In vijf tot tien dagen lopen mensen de tocht door de verstikkende hitte, wilde rivieren, moerassen en modder. In Fight or Flight worden de tocht en de verhalen van de vluchtelingen in beeld gebracht. In de Verenigde Staten willen zijn een nieuwe toekomst voor zichzelf en hun kinderen opbouwen. Maar zelfs voor de mensen die de Darién Gap overleven is het maar zeer de vraag of dit gedroomde leven in de Verenigde Staten ooit werkelijkheid zal worden.

Sahil Amar Aïssa

Presentator en programmamaker Sahil Amar Aïssa noemt het afleggen van de route het zwaarste wat hij op fysiek gebied ooit heeft gedaan: "De wanhoop waar je getuige van bent is ziel verscheurend. Het wordt slechts overtroffen door de ongelofelijke kracht van de individuen en families die we hebben gevolgd. Voormalig advocaten, politieagenten, muzikanten trotseren een week lang de meest verschrikkelijke en lichamelijk slopende omstandigheden in de hoop een betere toekomst in de Verenigde Staten te realiseren. Het feit dat wij Nederlanders met een simpele vlucht diezelfde bestemming kunnen bereiken blijft onbegrijpelijk."

Geen gelukszoekers

Regisseur Diederick Groenewoud snapt de term 'gelukszoekers' na deze tocht nóg minder. "Tijdens deze verschrikkelijke tocht werd voor mij nogmaals benadrukt dat elk individu een legitieme reden heeft om te vluchten. Je leven zet je niet zomaar op het spel. Ik vind het onbegrijpelijk dat we deze mensen wegzetten als ‘gelukszoekers’, iets dat we in essentie allemaal zijn. Alleen krijgen sommigen het in hun schoot geworpen terwijl de ander ervoor op de vlucht moet. Ik hoop met deze aflevering dat men meer begrip krijgt voor mensen waarbij dat geluk niet voor het oprapen ligt," vertelt Diederick.

Fight or Flight special: Darién Gap is dinsdag 2 mei om 22.15 uur te zien op NPO 3. 

Meer over