Na slotpleidooi

BOOS-redactie reageert op aantijgingen advocaat Ali B: 'Niemand gedwongen'

15 juni 2024 09:50 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP
De redactie van het online onderzoeksprogramma BOOS weerspreekt claims van Bart Swier, de advocaat van Ali B. In zijn pleidooi beweerde de raadsheer dat de programmamakers de vermeende slachtoffers van de rapper hadden aangespoord om aangifte te doen.

De redactie van BOOS, gepresenteerd door Tim Hofman, reageerde op Instagram op de claims van Ali's advocaat. 

Aangifte

In een reeks instastories was onder meer te lezen "Volgens Swier deden twee vrouwen aangifte tegen Ali B in de week voorafgaand aan de BOOS-uitzending. Dat zou volgens hem door BOOS aan bronnen zijn gevraagd, om de uitzending zo meer 'body' te geven. De vermeende slachtoffers in de BOOS-uitzending hebben zelf besloten om aangifte te doen. Onze productie volgde de aangiftes, niet andersom. Nergens blijkt dat BOOS de vermeende slachtoffers heeft aangestuurd op het doen van aangifte."

Zedenzaak

BOOS bracht begin 2022 met de uitzending This is the Voice misstanden achter de schermen bij The voice of Holland aan het licht. In het geval van Ali B ging het om vier zedendelicten bij drie vrouwen. Swier suggereerde vrijdag in de rechtszaal dat de programmamakers de slachtoffers zouden hebben beïnvloed. De redactie ontkent ook deze bewering: "Tijdens het onderzoek is de onafhankelijkheid van de bronnen gecontroleerd en gewaarborgd, en er zijn getuigen gehoord."

Uitspraak Ali B

Ali B hoorde vrijdag drie jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen zich eisen, terwijl zijn advocaat inzet op volledige vrijspraak.  De rechtbank doet uitspraak op 12 juli. Het juridische team van de rapper liet eerder al weten sowieso in hoger beroep te gaan als het tot een veroordeling komt.

Meer over