Bor Verkroost overleden

De ernstig zieke Bor Verkroost is overleden. Hij werd landelijk bekend door zijn optredens in RTL Late night waarin hij vertelde over zijn ziekte, dromen en de stimulerende kracht van verliefdheid.

Zijn overlijden werd bekend gemaakt via de Facebookpagina van de Eborfoundation, die zich voor hem inzette.

Vlinderziekte

Bor werd geboren met de zeldzame huidziekte Epidermolysis Bullosa, een zeer pijnlijke aandoening waarbij de kleinste aanraking al zorgt voor fikse beschadigingen. Naast de "vlinderziekte", zoals het in de volksmond wordt genoemd, werd ook al op jonge leeftijd huidkanker bij hem geconstateerd. Ondanks vele operaties bleef hij vooral veel pijn houden. 

Euthanasieverklaring

In 2013 viel Bor op toen hij op Facebook zijn euthanasieverklaring deelde. Binnen een jaar zou hij stoppen met ademen. Uiteindelijk kwam van dit plan niets terecht toen hij verliefd werd en besloot voorlopig nog niet uit het leven te stappen. Die verliefdheid liep op niets uit toen de vrouw al een ander bleek te hebben. 

RTL Late Night

Dit leidde vrienden er toe de campagne "Bor zoekt vrouw" te lanceren, een zoektocht naar een leuke dame voor de levenslustige Verkroost. Dat bracht hem onder meer aan tafel bij RTL late night waar hij mensen inspireerde met zijn verhaal. Er kwamen nul reacties, maar Bor bleef een graaggeziene gast zolang zijn conditie het toestond.

Betaalde liefde

In de laatste jaren van zijn leven brak Bor een lans voor het bespreekbaar maken van de seksuele behoeften van gehandicapten. Hij maakte geregeld gebruik van escortdiensten om het gemis aan warmte en intimiteit op te vullen. Samen met een vriend maakte hij een film over zijn zoektocht. Bor the movie ging vorig jaar oktober in premiere in het Amsterdamse Tuschinski theater. 

Meer over: