Na kort ziekbed

Cheers-actrice Kirstie Alley (71) overleden

6 december 2022 08:04 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP
Kirstie Alley is overleden. De Amerikaanse actrice, bekend van rollen in Cheers en Star trek, stierf op 71-jarige leeftijd in Florida na een kort ziekbed.

Kirstie's kinderen True en Lilie Parker maakten het overlijden van hun moeder bekend via Twitter. 

Scientology

Kirstie werd op 12 januari geboren in Kansas waar ze uiteindelijk als tiener besloot te stoppen met school om naar Los Angeles te verhuizen. Daar ging ze in de leer bij Scientology terwijl ze werkte als binnenhuisarchitect. Het idee iets in de media te doen ontstond toen ze als kandidaat in tv-spelletjes als Password Plus duizenden euro's won.

Star Trek

In 1982 maakte ze haar filmdebuut als Saavik, een jong bemanningslid van de Enterprise in Star trek II: The wrath of Khan. Door de rol speelde Alley zichzelf in de kijker. Ze kreeg diverse film en tv-aanbiedingen, waaronder een rol in de geliefde miniserie North & south. Ook speelde ze met John Travolta in de komische filmreeks Look who's talking.

Cheers

In Nederland brak ze pas echt door toen ze in 1987 toetrad tot de cast van de populaire comedyserie CheersNa het vertrek van actrice Shelley Long waren de makers op zoek naar een nieuwe dynamiek en Alley wist als de ambitieuze zakenvrouw Rebecca Howe de serie nieuw leven in te blazen. Alley bleef tot het slot in 1993 een vaste waarde. In 1991 werd ze beloond met een Emmy voor de rol.

Veronica's Closet

Eind jaren 90 had Alley opnieuw succes als de ster van een sitcom. Van 1997 tot 2000 was ze te zien als de chaotische baas van een lingeriebedrijf in Veronica's closetZe combineerde haar tv-werk met de opvoeding van haar twee kinderen die ze in 1992 en 1995 adopteerde met haar inmiddels ex-man, acteur Parker Stevenson.

Masked Singer

Alley's meest recente wapenfeit was eerder dit jaar toen ze meedeed aan de Amerikaanse versie van The masked singerZe kroop in de huid van Baby Mammoth en wist het acht afleveringen vol te houden, zelfs al had ze het zwaar in het reusachtige kostuum.

Niet lang na haar deelname kreeg Alley de diagnose kanker, ondanks medische zorg bleek genezing niet mogelijk.

Meer over