Songfestival

Coronabesmetting Duncan: Kan Edsilia Songfestival nog wel presenteren?

20 mei 2021 13:45 | actualiteiten | Door Jorien Slager

© Songfestival
Duncan Laurence is positief getest op corona. Songfestivalpresentatrice Edsilia Rombley was dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Songfestival regelmatig in zijn buurt, ze overhandigde hem zelfs een bijzondere prijs. Kan en mag zij de presentatie van het Songfestival wel op zich nemen donderdagavond?

Afgelopen maandag testte Duncan nog negatief en dinsdagavond trad hij op tijdens de eerste halve finale van het Songfestival. De dag erna (woensdag) kreeg hij lichte klachten. Tijdens de uitzending dinsdag zagen we Edsilia regelmatig binnen anderhalve meter afstand van Duncan. Gelukkig testte ze vandaag wel negatief. Mag ze de tweede halve finale wel presenteren of moet ze in quarantaine? 

Presenteert Edsilia?

Dat hangt er vanaf of Edsilia als 'nauw contact' wordt beschouwd. Dat is het geval wanneer je langer dan 15 minuten contact hebt gehad op minder dan 1,5 meter afstand of wanneer je binnen 24 uur bij elkaar opgeteld langer dan 15 minuten contact heb gehad met de persoon die besmet is. Dus bijvoorbeeld 5x 3 minuten.

15 minuten

Alles bij het Eurovisie Songfestival wordt uitdentreure gerepeteerd, dus dikke kans dat Edsilia en Duncan bij elkaar langer dan 15 op elkaars lip hebben gestaan. Ze is wel negatief getest.

De NPO heeft inmiddels tegen RTL Boulevard gezegd dat Edsilia gewoon presenteert vanavond. Ze zou slechts 'zeer kort' contact gehad hebben met Duncan. En inderdaad, inmiddels zien we via haar Instagram stories dat ze in de make-up wordt gezet!

Er is contact gezocht met de persafdeling van het Songfestival om meer duidelijkheid te krijgen over de vraag of Edsilia vanavond presenteert. Helaas waren ze niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over