Te gevaarlijk

Correspondenten NOS en RTL Nieuws vluchten uit Rusland

5 maart 2022 10:27 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© Stefan Heijdendael
Na NOS-correspondent Iris de Graaf, kondigt ook RTL Nieuws-correspondent Eva Hartog haar vertrek uit Rusland aan. De situatie wordt te gevaarlijk voor ze.

Rusland treedt streng op tegen media die 'nepnieuws' de wereld in brengen. Ook buitenlandse journalisten hangt mogelijk een gevangenisstraf boven het hoofd. En met zo'n dreiging, besluiten sommige media hun verslaggevers terug te halen. NOS-correspondent Iris de Graaf en RTL Nieuws-correspondent Eva Hartog besluiten (tijdelijk) Rusland te verlaten. Ze zetten hun verslaggeving vanuit Nederland voort.  

Iris de Graaf vlucht uit Rusland

"Na veel wikken en wegen is besloten dat ik tijdelijk vanuit Nederland ga werken", maakte NOS-correspondent Iris de Graaf gisteren bekend. "Onze werkomstandigheden in Rusland zijn op dt moment te onzeker." 

Eva Hartog

RTL Nieuws-correspondent Eva Hartog maakt dezelfde beslissing. "Ik heb, net als veel van mijn collega's, besloten om geen risico te nemen en Rusland (tijdelijk?) te verlaten te midden van de dreiging dat de grens zal worden gesloten en journalisten als eerste in de rij staan voor een nieuw opreden [van de Russen]." 

Geert Groot Koerkamp blijft in Rusland

NOS-verslaggever Geert Groot Koerkamp blijft in Rusland, laat NOS weten. "Uiteraard hebben wij intensief met hem daarover gesproken", laat een woordvoerder weten aan NU.nl. Collega Iris de Graaf licht toe: "Geert heeft besloten bij z'n gezin in Moskou te blijven. Zolang het kan zal hij z'n werk daar voortzetten." 

Meer over