D66 wil NPO online de kop indrukken

D66 wil dat de publieke omroep stopt met alle nieuwssites, apps en andere bezigheden die volgens de partij afleiden van de kerntaak.

Staatssecretaris Dekker wil zich, tot grote ergernis van Omroep MAX-voorman Jan Slagter, gaan bemoeien met de inhoud van de publieke programma’s. D66 doet daar nu een schepje bovenop: de partij wil dat zo'n beetje alles wat de NPO extra doet afschaffen.

D66

Apps, websites en livestreams zijn de media van de toekomst, maar daar mag de NPO volgens D66 geen deel van uitmaken. Kamerlid Kees Verhoeven wil dat de publieke omroep zich beperkt tot het maken van radio en televisie, oftewel de kerntaken.

Kerntaken 

Verhoeven pleit voor een test die aangeeft of de activiteiten van de NPO aansluiten bij de kerntaken. Hij maakt in een interview met Nu.nl de vergelijking met wooncorporaties. "Net als de publieke omroep hebben corporaties een belangrijke publieke taak die steeds meer verwatert door commerci√ęle nevenactiviteiten. Minister Blok (Wonen, red.) komt nu met een uitgebreide lijst activiteiten die wel en niet in het algemeen belang zijn", aldus het D66-Kamerlid. Verhoeven wil dat de staatssecretaris Dekker een soortgelijke lijst samenstelt.

Publieke omroep

Verhoeven heeft niet alleen maar kritiek op de publieke omroep. "De publieke omroep doet een hoop goed. Het is echter de vraag of je daar altijd belastinggeld voor moet gebruiken'', aldus Verhoeven.

Ook Jort Kelder vindt dat er bij de publieke omroep momenteel veel te veel amusement te zien is. Zijn programma Hoe Heurt Het Eigenlijk? valt daar volgens hem overigens niet onder.

Meer over:

Reageren