Over en uit

De dagen van GoedNieuws Vandaag zijn toch geteld

17 november 2023 14:57 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© William Rutten
Talpa trekt toch de stekker uit het nieuwe SBS6-programma GoedNieuws Vandaag. Op 22 december is de laatste aflevering te zien. Het programma dat op 2 oktober begon heeft dus niet langer dan 2,5 maand geduurd. En daarmee wordt er nog een programma toegevoegd aan het rijtje van geflopte programma's zoals Avastars en You Never Walk Alone.

Vanaf 23 december zijn van maandag tot en met vrijdag Lingo (18.00 uur) en 50/50 (18.30 uur) te zien.

Tegenhanger

GoedNieuws Vandaag werd bedacht om te dienen als tegenhanger van al het negatieve nieuws dat we dagelijks horen. Op voorhand werd er over het programma, waar een halfjaar aan gewerkt werd, gezegd: "Vanzelfsprekend van groot belang dat we dit nieuws (red. het negatieve) tot ons nemen. Tegelijkertijd sneeuwt het goede nieuws vaak onder." Daarom werd dit programma in het leven geroepen.

Teleurstelling

Toch bleek het programma één grote teleurstelling. De kijkcijfers vallen onwijs tegen. "Met het programma hebben we getracht een alternatief te bieden aan de vijftig procent van de Nederlanders die het nieuws niet of minder volgt. GoedNieuws Vandaag brengt nieuws dat positief van toon en oplossingsgericht is. Door het te proberen, blijkt nu dat het alternatief in deze vorm en op dit tijdslot helaas niet werkt. De enorme inzet van alle betrokken collega’s ten spijt", reageert een woordvoerder van Talpa aan het AD.

Moed

Eerder deze week zei hoofdredacteur van GoedNieuws Vandaag en Hart van Nederland Marc Veeningen nog dat het programma door zou gaan. "Natuurlijk kijken we naar wat het moet halen om duurzaam te zijn, maar op dit moment is het niet aan de orde. We zijn niet tevreden over de kijkcijfers, maar we gaan niet bij de eerste de beste tegenslag ermee stoppen", reageerde hij toen.

Herzien

Nu zegt hij: "De journalistiek moet blijven zoeken naar manieren om te voorkomen dat steeds meer mensen nieuws mijden vanwege het negatieve karakter, zoals we met GoedNieuws Vandaag hebben geprobeerd. Naast het aandacht geven aan maatschappelijke problemen blijft het belangrijk de oplossingen voor die problemen te belichten én te laten zien wat er wél goed gaat. Ook wij blijven dat doen; het is en blijft een groot onderdeel van de journalistieke aanpak van Hart van Nederland."

Meer over