Naar aanleiding van Voice-schandaal

De reacties van Ali B, Jeroen Rietbergen en de advocaat van Marco Borsato op het besluit van het OM

14 maart 2023 20:46 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© William Rutten

Dinsdagmiddag werd bekend dat Ali B en Jeroen Rietbergen beiden vervolgd worden voor seksueel misbruik en dat de zaak tegen Marco Borsato wordt geseponeerd vanwege een gebrek aan bewijs. 

Inmiddels hebben Ali, Jeroen en de advocaat van Borsato gereageerd op het besluit van het Openbaar Ministerie.

De aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek is de welbekende uitzending van het programma BOOS, waarin presentator Tim Hofman vorig jaar bekendmaakte dat er bij The Voice of Holland sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de aflevering, die door miljoenen mensen werd bekeken, kwamen onder andere de namen van Marco Borsato, Ali B, Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. voorbij. 

Rapper Ali B wordt vervolgd voor drie aangiftes van verkrachting en aanranding. Eén van de drie zedenfeiten is gerelateerd aan The Voice of Holland. Een vierde aangifte is geseponeerd. Jeroen Rietbergen wordt vervolgd en verdacht van een zedenfeit uit 2018. Tegen hem is aangifte gedaan van verkrachting door oud TVOH-kandidate Nienke Wijnhoven.  

Statement van Ali B

Ali B heeft via Instagram gereageerd op de update van de Voice-zaak. ''Ik ben blij dat het OM de zaak heeft geseponeerd die zo prominent aan bod is gekomen in de Boos-uitzending. Ik heb vanaf het begin af aan gezegd dat er geen strafbaar feit is gepleegd. Het OM is het nu met mij eens. Dat het OM niet tot een algeheel sepot is gekomen, verbaast mij enorm en lijkt te zijn ingegeven door druk van de publieke opinie'', schrijft hij in zijn statement.

De rapper voegt daar nog het volgende aan toe: ''De afgelopen 14 maanden hebben we hemel en aarde bewogen om snelheid te krijgen in het onderzoek en hebben wij steeds gevraagd om duidelijkheid. Die oproep werd niet beantwoord.

In de tussentijd heb ik, in overleg met het OM, mediation gesprekken aangevraagd met de vrouwen die aangifte hebben gedaan. Deze gesprekken lopen en zijn zeer waardevol. We hebben het OM verzocht deze gesprekken af te wachten. Dat ze daar niet voor hebben gekozen is onbegrijpelijk, zeker nu deze binnen afzienbare tijd zouden worden afgerond. Ik heb met alles meegewerkt tot op heden en zal dat blijven doen. Ik heb het volste vertrouwen in een juiste beslissing van de rechtbank.’'

Statement van Jeroen Rietbergen

Ook bandleider Jeroen Rietbergen heeft inmiddels gereageerd op het besluit van het OM. Hij verklaart geschokt te zijn over wat is besloten. In een verklaring geeft hij de volgende reactie:

''Ik heb direct toegegeven me schuldig te hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, daarvoor oprechte spijt betuigd, alle consequenties genomen en het afgelopen jaar hard aan mezelf gewerkt. Maar ik heb altijd gezegd dat ik me niet schuldig heb gemaakt aan strafbare feiten. Er is nooit sprake geweest van dwang, aanranding of verkrachting.''

Hij vervolgt zijn verklaring met: 'Dat het OM besloten heeft mij toch te vervolgen terwijl er diverse zaken in het onderzoek naar boven zijn gekomen waaruit blijkt dat van dwang geen sprake is geweest is een hele zware klap en vind ik onbegrijpelijk. Ik hoop dat de media zich onthouden van oordelen tot er, na wederom heel lang wachten, een rechter over deze zaak uitspraak doet.”

Advocaat van Marco Borsato

Zanger Marco Borsato heeft besloten zelf geen reactie te geven op het besluit dat zijn zaak van grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland wordt geseponeerd. Zijn advocaat heeft kenbaar gemaakt aan het ANP dat de zanger geen reactie wilt geven. 

“Wij hebben onze cliënt vandaag uitvoerig gesproken en hij kiest ervoor om geen inhoudelijke reactie te geven. Maar het spreekt voor zich dat hij met instemming heeft kennisgenomen van het besluit en het daar verder bij wil laten'', zegt de advocaat van Borsato erover.

Hoewel deze zaak wordt geseponeerd, loopt er wel nog een andere zaak tegen de zanger.

Reactie van RTL

Over of het programma The Voice of Holland terugkeert op televisie, kan RTL nog niets zeggen. In een verklaring laat de zender weten het goed en belangrijk te vinden dat het Openbaar Ministerie de aangiften zorgvuldig heeft onderzocht en dat er meer duidelijk is over de vervolgstappen. Ze laten weten dat ze nu nog niets kunnen zeggen over de toekomst van het programma. ''Naast de stappen van het OM, wachten wij ook nog op de uitkomsten van het onderzoek van ITV’', aldus RTL.

Meer over