Defensie scherpt interne beveiliging aan na Undercover in Nederland

12 april 2016 15:52 | actualiteiten | Door Televizier

© SBS - Elvin

Alberto Stegeman liet afgelopen zondag zien hoe eenvoudig het is een legerbasis binnen te komen. Defensie heeft de controles inmiddels verscherpt.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reageert op de pijnlijke Undercover in Nederland aflevering in een brief aan de Tweede Kamer.

Onacceptabel

In het schrijven noemt ze het onbevoegd betreden van een defensielocatie te allen tijde onacceptabel. Toch is dat precies wat Alberto Stegeman afgelopen zondag deed. Gekleed in camouflagekleding en met de verborgen camera in de aanslag, liet het SBS-gezicht zien hoe hij zonder veel moeite een militaire kazerne binnenliep en uiteindelijk vertrok met een jeep. In 2008 lukte het hem ook al om bij de helicopters van legerbasis Woensdrecht te komen.

Controles

Stegeman wilde met zijn actie aantonen dat ook in tijden van substantiële terreurdreiging het mogelijk is een legerbasis binnen te komen. Plasschaert heeft de controles aan de poorten inmiddels aan laten scherpen, maar schrijft de Tweede Kamer ook dat het niet "mogelijk en wenselijk" is om alle defensielocaties volgens de hoogste beveiligingscategorie te bewaken en te beveiligen.

"Acceptabel risico"

Volgens Plasschaert is het de realiteit dat kazerneterreinen tot de laagste beveiligingscategorie behoren. Dat betekent dat "een zeker risico" acceptabel is. Overigens heeft de minister geen kritiek op Alberto zelf of zijn actie, maar juist het feit dat het hem lukte. 

Meer over