Dick van den Heuvel werpt nieuw licht op Kennedy-moord

Afgelopen zomer reisde journalist en schrijver Dick van den Heuvel naar Dallas om onderzoek te doen naar de moord op John F. Kennedy, op 22 november precies vijftig jaar geleden.

Omdat de vermeende moordenaar van JFK, Lee Harvey Oswald, werd doodgeschoten stikt het tegenwoordig van de complottheorieen. Voor zijn onderzoek doorliep Dick van den Heuvel precies dezelfde vluchtroute als Lee tot zijn arrestatie. De journalist sprak met talloze ooggetuigen, kennissen en vrienden over de historische gebeurtenis. Dit leverde een aantal verbijsterende nieuwe inzichten op die Van den Heuvel verwerkte in zijn roman De zwarte dag van Oswald.

Geweer

Van den Heuvel onderzocht tevens het geweer waarmee Oswald de fatale schoten zou hebben gelost. Het verhaal gaat dat Oswald het geweer kocht in maart 1963 en het op 22 november in een envelop meenam naar zijn werk. De destijds 24-jarige Lee werkte in het Texas School Book Depository, een opslagplaats voor allerlei materialen. Maar een belangrijke getuige zegt dat het geweer nooit in deze envelop heeft kunnen zitten.

Vluchtroute

Volgens de journalist is het bovendien onmogelijk dat Oswald zo snel uit het gebouw heeft kunnen vluchten. Binnen een minuut na de aanslag was de politie ter plekke en trof Lee aan op de eerste verdieping. Dit terwijl de vermeende moordenaar zes verdiepingen hoger werkte en niet eens buiten adem was. Maar wat er dan wel gebeurd is? Dat is te lezen in De zwarte dag van Oswald die vanaf vandaag in de winkels ligt.

Zoektocht op Youtube en Facebook

Bijzonder genoeg heeft Van den Heuvel zijn zoektocht vastgelegd op Facebook en filmpjes zijn te bekijken op zijn eigen Youtubekanaal.

Dick van den Heuvel

Dick van den Heuvel is journalist en schrijver. Hij schreef de scenario’s van onder andere de succesvolle speelfilm Spijt en musicals als RamsesKruimeltje en Afblijven. Tevens werkte hij mee aan de televisieseries Missie Warmoesstraat, Russen, Van Speijk en Levenslied. Van schrijvershand verschenen romans als De hel van '63 en De Rembrandtcode.

Reageren