Dieuwertje Blok klaar met "Zwarte" Piet

13 november 2015 21:03 | actualiteiten | Door Televizier

Sinterklaasjournaal-presentatrice Dieuwertje Blok begrijpt waarom mensen aanstoot nemen aan Zwarte Piet. Ze vindt dat Piet niet langer zwart moet zijn.

Dieuwertje deed deze uitspraken in een interview met Letter & Geest, een zaterdagbijlage van Trouw.

Controverse

In het stuk staat Dieuwertje stil bij de aanhoudende controverse over de rol van Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasviering. Tegenstanders vinden Piet in zijn huidige vorm een voorbeeld van racisme, vernedering en een herinnering aan de slavernij. Voorstanders menen daarentegen dat het een onschuldige kindervriend is waar absoluut niets mis mee is. De laatste jaren worden de tegenstanders van de knecht van Sinterklaas echter steeds meer gehoord.

Dieuwertje over Zwarte Piet

Dieuwertje heeft zich als boegbeeld van het kinderfeest jarenlang zoveel mogelijk op de vlakte gehouden. Nu spreekt ze haar mening uit omdat de discussie rond Zwarte Piet haar de ogen wel heeft geopend: "Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was het een volkomen op zichzelf staande figuur. Maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen." Daarom heeft Blok haar mening bijgesteld: "Het sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af.''

Het einde van Zwarte Piet

Overigens meent Blok dat Zwarte Piet absoluut niet onmiddellijk afgeschaft moet of kan worden: "Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet." Uit onderzoek van Trouw bleek al dat er dit jaar op de meeste basisscholen Zwarte Pieten op bezoek komen zonder overdreven volle, rode lippen, oorbellen en dommig gedrag.

"Blackface"

Het begrip "blackface" verwijst naar een voornamelijk Amerikaanse vorm van entertainment die in de vroege 20e eeuw populair was maar inmiddels taboe is. Met name blanke artiesten, waaronder Al Jolson (video), traden op met een dikke laag zwarte schoensmeer op het gezicht en voerden een karikaturale act op. 

Boos op Blok

De kritiek die Dieuwertje direct na haar uitspraken over zich heen kreeg was niet van de lucht. In 2014 werd ze al bedreigd en via Twitter kwamen er ook nu weer heel wat verwensingen bij van mensen die de nuance in haar woorden blijkbaar niet hoorde. 

Maar gelukkig, al was het zoeken, is niet iederee op Twitter even negatief.

Meer over