Dit is de nieuwe Zwarte Piet

11 juni 2014 10:51 | actualiteiten | Door Televizier

Gisteren werd de nieuwe Zwarte Piet gepresenteerd in Knevel & Van den Brink. Door het pietendebat krijgt hij nu een ander uiterlijk.

Gisteravond is de frisse versie van de pieterman in de EO-talkshow getoond. Zwarte Piet blijft donker, zijn lippen worden minder rood en hij verruilt zijn kroeshaar voor stijle lokken. Ook verdwijnen de oorbellen en het pak is gemoderniseerd.

Prototype

Het is nog niet definitief besloten dat hij het uiterlijk overneemt. Het is slechts een prototype van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Bekijk onderaan de pagina een video van het nieuwe uiterlijk van Zwarte Piet.

Het onderzoek

Ineke Strouken, directeur Centrum voor Volkscultuur, vertelt in het programma dat ze onderzoek heeft laten doen naar de vormgeving van Zwarte Piet. “Uit onderzoek blijkt dat heel veel mensen de huidige Piet niet meer willen, ook de liefhebbers niet. Met de discussie heeft het sinterklaasfeest zijn onschuld verloren. Zijn houding moet gelijkwaardig zijn aan Sinterklaas. Het pakje mag blijven. Maar de huidskleur, het kroeshaar, de lippen en de ringen moeten weg’’

Het Sinterklaasjournaal

Ook het Sinterklaasjournaal haakt dit jaar in op de discussie. Dit lukte vorig jaar niet, omdat het programma al grotendeels was opgenomen.

De aanpak

De omroep wil nog niets kwijt over de aanpak van het debat in de show van Dieuwertje Blok. “Ik zeg niks over de verhaallijn. Dat doen we nooit. Bovendien wordt er op dit moment nog hard aan het script gewerkt. Ik wil alleen kwijt: we besteden er aandacht aan”, zegt NTR-woordvoerder Arthur Schuitemaker. “Piet heet bij ons allang niet meer Zwarte Piet, maar Hoofdpiet, bijvoorbeeld. En de Pieten zijn allang niet meer de onderdanige knechten van Sint.”

Piet is lief

Frans Bauer is tegen de verandering van Zwarte Piet en maakte een steunlied op de melodie van zijn nummer ‘Doe nou niet’

Meer over