In juli te streamen

Documentairemaker Jessica Villerius komt met documentaire over misstanden in vrouwengevangenissen

31 mei 2023 22:30 | actualiteiten | Door Susanne Jansen

© Alek
Vandaag kwam een vernietigend rapport naar buiten van Inspectie Justitie en Veiligheid over misstanden in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Het gaat hier om vele meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Documentairemaker Jessica Villerius, bekend van De Kinderen van Ruinerwold, deed anderhalf jaar lang onderzoek naar de misstanden. In juli verschijnt de documentaire 'Zitten en Zwijgen', waarin de schokkende verklaringen elkaar opvolgen.

Vanavond vertelde Jessica Villerius meer over de zaak en de documentaire in Jinek.

Vele gesprekken

Voor de documentaire hebben Jessica en haar team van redacteuren en onderzoeksjournalisten 132 (oud) gedetineerden en 30 (oud)medewerkers gesproken, uit drie vrouwengevangenissen in Nederland. De verhalen en ervaringen van de vrouwen gaan over allerlei meldingen, van seksueel getinte opmerkingen, tongzoenen, verschillende vormen van bevrediging en relaties tussen medewerkers en gedetineerden. 

Nare verhalen

Op de vraag wat Jessica het moeilijkste verhaal vond, heeft ze niet direct een antwoord. "Maar als iemand aan je vertelt dat ze haar celdeur midden in de nacht open hoorde gaan en wist dat zo'n vent met haar kon doen wat haar wilde, dan raakt dat je enorm," vertelt Jessica aan Eva. 

Praten na vrijlating

Jessica en haar team hebben de vrouwen één op één gesproken, onafhankelijk van elkaar. De vrouwen durfden vaak pas te praten op het moment dat zij niet meer in de gevangenis zaten. De bewakers waren immers in staat om ervoor te zorgen dat je werd overgeplaatst en het daardoor moeilijker werd om familie te zien. "Een schrijnende situatie," aldus Jessica. 

Medisch

Ook op medisch vlak hebben de gevangenisbewakers de bal in handen. "Vele gevangenisbewakers zijn op dat vlak niet geschoold. Zo hadden mensen antidepressiva nodig, maar kregen zij hartmedicatie. Alles zonder bijsluiter."

Achter de muren

In de documentaire volgt Jessica ook de familie van de in de gevangenis overleden Suzanne de Vries en legt ze de continue strijd vast van advocaten Johan Oosterhagen en Hannah Berman. Naast de oud-gedetineerden, sprak Jessica’s team met medewerkers, oud-medewerkers en een voormalig gevangenisdirecteur. Samen schetsen ze een onthutsend beeld van het leven achter de muren van een vrouwengevangenis.

Zitten en Zwijgen is in juli te streamen bij Videoland. De exacte releasedatum volgt.

Meer over