Dolores Leeuwin stopt met Sinterklaasjournaal: "Ik sta er niet meer achter"

30 mei 2016 14:56 | actualiteiten | Door Televizier

© NTR

Ook Dolores Leeuwin mengt zich nu in de Pietendiscussie. "Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter."

Dolores is een van de vaste gezichten van het Sinterklaasjournaal, maar daar komt nu een eind aan. Dat heeft ze maandag aan Joop laten weten. Ze kan het niet meer recht praten voor zichzelf dat ze zich aan het programma verbindt.

Kwetsend

Ze vindt dat het Sinterklaasjournaal niet genoeg doet voor mensen die Zwarte Piet kwetsend en discriminerend vinden: "Het programma geeft wel weer wat de voorstanders van Zwarte Piet vinden, maar te weinig wat de tegenstanders vinden."

NTR

"De NTR zegt wel dat ze de middengroep bedient, maar dat is naar mijn gevoel niet zo. Ik vind dat er een nu stelselmatig een geluid wordt genegeerd." Ook vindt Dolores dat de NTR, die het Sinterklaasjournaal uitzendt, juist wél voorop moet lopen in de aanpassing van Zwarte Piet.

Onwetendheid 

Ze denkt dat er "veel onwetendheid is over wat erachter zit, en dit programma heeft zoveel kijkers dat we het er juist bespreekbaar in moeten maken. Mensen zetten vaak hun hakken in het zand omdat ze denken dat ze beschuldigd worden van discriminatie, maar het is niet altijd discriminatie."

Discussie

"Ik denk dat als je de onwetendheid om kunt buigen door het gesprek écht aan te gaan, dat de discussie veel minder pijnlijk zou worden. Laten we dat samen doen. Nu vind ik dat de NTR geen keuze maakt, of in elk geval een te gemakkelijke keuze."

Leuke tijd

Toch heeft ze het wel altijd naar haar zin gehad. "Ik heb het ontzettend leuk gehad bij het Sinterklaasjournaal. Het was altijd een groot feest om het programma te maken en ik ga het zeker missen. Maar ik kan dit niet meer verkopen aan mezelf. De omroep staat voor diversiteit en dat zie ik niet voldoende terug in het programma."

Erik van Muiswinkel

De NTR kan rekenen op een storm aan kritiek door de rol van de Pieten in het Sinterklaasjournaal. Het begon vorige week allemaal met het nieuws dat Erik van Muiswinkel stopt als Hoofdpiet vanwege 'het kwetsende karakter van Zwarte Piet'. Hierdoor laaide de discussie over Zwarte Piet opnieuw op en dat terwijl de pepernoten nog niet eens in het schap liggen.

Meer over