Donald Trump bedankt voor Correspondents Dinner

26 februari 2017 11:31 | actualiteiten | Door Televizier

Donald Trump komt niet naar het Correspondents Dinner, het jaarlijkse gala waarbij de Amerikaanse president en de pers op de hak genomen worden.

Dit jaar vindt het dinner plaats op 29 april en er staat nog niet eens vast wie de komiek is die de avond aan elkaar gaat praten, maar Trump liet dit weekend per tweet al weten sowieso niet in de zaal te zitten.

"Fake news"

Het viel ook wel een beetje te verwachten: de verstandhouding tussen Trump en de media is sinds zijn aantreden alles behalve goed te noemen. Hij bestempelt berichten van nieuwsorganisaties als CNN, BBC en de New York Times geregeld als "fake news", noemde de pers herhaaldelijk een vijand van het Amerikaanse volk (!) en kan slecht tegen grappen over hem. 

Seth Meyers

Dat bleek wel in 2011 toen Trump te gast tijdens het Correspondents Dinner. Die avond werd hij keihard aangepakt door zowel president Obama als komiek van dienst Seth Meyers. Obama had een appeltje met de zakenman te schillen omdat hij bleef beweren dat de president niet in de VS zou zijn geboren. Meyers deed er nog eens een schepje bovenop.

Een populaire theorie stelt dat Trump op die avond definitief besloot de politiek in te gaan en een gooi naar het presidentsschap te doen om iedereen een lesje te leren. Toen Trump daadwerkelijk de verkiezingen won, maakte Meyers publiekelijk zijn excuses.

Reagan

Het is voor het eerst in meer dan 35 jaar dat een Amerikaanse president het Correspondents Dinner mist. De laatste die afzei was Ronald Reagan in 1981, maar dat kwam omdat hij kort daarvoor was neergeschoten. Reagan nam echter wel de moeite om in te bellen vanuit het ziekenhuis om wat grappen te maken. Wie Trump vervangt tijdens het dinner is nog niet bekend, doorgaans is het de vice-president die dergelijke taken op zich neemt. 

 

Meer over