Plot, types, scènes... alles!

Egyptische serie lijkt wel erg veel op Breaking Bad

31 mei 2019 15:18 | actualiteiten | Door Televizier

© AMC
Een Egyptische tv-serie ligt onder vuur omdat het een rechtstreekse kopie lijkt van de wereldberoemde dramaserie Breaking Bad.
Weld El Ghalaba, zoals de serie heet, werd onlangs gelanceerd bij de grote Arabische zender MBC en het viel kijkers direct op: dit lijkt Breaking Bad wel. Niet alleen is de verhaallijn praktisch hetzelfde, de personages zien er ook hetzelfde uit en zelfs sommige scènes tonen opvallend veel gelijkenissen.

Leraar in drugshandel

Om te beginnen is daar de verhaallijn, zo schrijft ook The Hollywood Reporter. Net als Breaking Bad gaat Weld El Ghalaba over een man die leeft op de grens van armoede en daarom twee banen heeft: overdag die van leraar op een school en ’s avonds die van taxichauffeur. Om dat troosteloze patroon te doorbreken, stapt hij de wereld van drugshandel binnen.

Nou kan het nog zo zijn dat dit op toeval berust, maar als blijkt dat de hoofdpersoon ook nog eens heel erg op Walter White (Bryan Cranston) lijkt en zelfs op dezelfde plek een pleistertje op zijn neus heeft, wordt de gelijkenis wel heel frappant.

Bankbiljetten

En alsof dat nog niet alles is, herkenden kijkers nog eens een specifieke scène. In Breaking Bad staan de hoofdrolspelers op een gegeven moment emotieloos naar een enorme stapel bankbiljetten te kijken. En ja hoor, ook in Weld El Ghalaba is dit op deze manier te zien.

Regisseur in de verdediging

De regisseur van de Egyptische serie, Rifqi Assaf, heeft inmiddels gereageerd, maar wuift de gelijkenissen weg. “In Breaking Bad is die scene gefilmd met een normale lens en ligt het geld op de grond. De personages staan er in een kelderbox emotieloos naar te kijken.”, zo schrijft hij op Facebook. “In Weld El Ghalaba tonen ze met hun lichaamstaal hun zwakte en is de scene bovendien gefilmd met een groothoeklens.” Juist ja.

Sony Pictures, de producent van Breaking Bad, heeft vooralsnog niet gereageerd op de Egyptische kopie.

 

Meer over