Einde voor NBC en CNN?

14 oktober 2017 10:50 | actualiteiten | Door Televizier

© ANP

NBC en CNN behoren tot de grootste Amerikaanse tv-netwerken. Als het aan Donald Trump ligt komt daar binnenkort verandering in. De Amerikaanse president wil de uitzendlicentie van de zenders intrekken wegens het verspreiden van ‘fake news’.

Nederland heeft persvrijheid hoog in het vaandel staan. Dat was de afgelopen decennia in de Verenigde Staten ook het geval, al lijkt daar nu verandering in te komen. Donald Trump wil van iedere zender die in zijn ogen ‘fake news’ verspreidt de uitzendlicentie intrekken. Dat betekent dat zenders niet meer in heel het land op televisie te zien zijn.

Fake news

Donald Trump maakte het nieuws, zoals hij wel vaker doet, bekend via Twitter.

Grote gevolgen

Mocht Donald Trump de uitzendlicentie van zowel CNN als NBC intrekken, dan heeft dat grote gevolgen voor de wereldwijde televisiekijker. Beide zenders beschikken plotseling over veel minder budget, waardoor hitshows als Law & Order: Special Victims Unit, The Blacklist en The Ellen DeGeneres Show zonder twijfel komen te vervallen. Deze dure programma’s worden wereldwijd door zeer veel tv-stations uitgezonden. Mochten alle shows worden stopgezet, dan moet de programmering van al deze zenders op de schop.

Beroemdheden

In de Verenigde Staten wordt er door diverse beroemdheden geprotesteerd tegen de plannen van Trump om de persvrijheid in te perken. Jimmy Kimmel zegt dat Trumps dreigement iets is ‘dat dictators doen’ en ook voormalig FOX News-presentator Bill O’Reilly vindt de plannen van de president verwerpelijk.

Meer over