EK kwalificatie Tsjechië- Oranje: dat moet te doen zijn

Voor het eerst sinds 20 jaar wordt een EK kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal weer live door de NOS uitgezonden. En we moeten tegen Tsjechië.

Het Nederlands elftal kon vorige week in de oefeninterland tegen Italië nog wat aanprutsen, maar vanaf nu gaat het er weer serieus aan toe. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Guus Hiddink moet Oranje zich zien te plaatsen voor het EK 2016 in Frankrijk. In Praag is Tsjechië de eerste tegenstander in de kwalificatiereeks.

Angstgegner

Ooit was het Oost-Europese land een angstgegner voor Oranje, maar de laatste jaren is het nationale team verzwakt. De sterren van weleer zijn met pensioen en aansprekende resultaten blijven uit. In theorie zou Oranje dus geen problemen moeten hebben met dit Tsjechië. Bovendien zal Guus Hiddink er alles aan gelegen zijn om zijn eerste officiële duel in zijn tweede termijn als bondscoach winnend af te sluiten.

Letland en Kazachstan

Naast Nederland en Tsjechië bestaat groep A uit Turkije, Letland, IJsland en Kazachstan. De nummers één en twee uit de negen kwalificatiepoules plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde in Frankrijk. De beste nummer drie is eveneens gekwalificeerd. De nummers drie uit de overige groepen spelen play-offs.

Uiteindelijk doen 24 landen mee aan het EK. „Uit 54 Europese landen zijn prima 24 ploegen te halen. Op het afgelopen WK ontbraken nog wat Europese landen die sterker waren geweest dan sommige niet-Europese deelnemers”, zei Hiddink hierover bij zijn aantreden.

EK kwalificatie bij de Publieke Omroep

Het is voor het eerst sinds 1995 dat een EK-kwalificatiewedstrijd in Nederland bij de publieke omroep te zien is. De uitzending begint om 20.00 uur op NPO 3. Het tv-commentaar komt van Frank Snoeks. De analisten Bert van Marwijk en Ronald de Boer geven hun deskundige mening vanuit Praag.

Reageren