Erland Galjaard reageert op beroerde cijfers RTL 4

23 september 2016 09:50 | actualiteiten | Door Televizier

© ANP Kippa

RTL 4 wordt in september geplaagd door beroerde kijkcijfers. Vooral de zondag, met de programma's Roots en Verjaagd door de oorlog, is een drama. Programmadirecteur Erland Galjaard: „We worden weggevaagd.''

Lange tijd leek RTL 4 onaantastbaar en lukte bijna elk programma dat de zender lanceerde. Maar die tijd lijkt voorbij. De nieuwe programma's van de commerciële zender slaan niet aan en de kijkcijfers zijn abominabel. Programmadirecteur Erland Galjaard reageert in het AD op de veranderende tijden.

Risicovol

De zondagavond is het meest nijpend. RTL 4 gooide het met Roots en Verjaagd door de oorlog over een maatschappij-kritische boeg: „Dat was risicovol”, zegt Galjaard nu. „Je moet er zin in hebben, om het maar even rot te zeggen. Ik kreeg wel veel positieve reacties, dat we dit aandurfden. Maar het klopt, in september stellen we op zondagavond even niks voor.” En ook een programma als Heel Holland bakt op NPO 1, helpt niet. „Heel Holland Bakt is werkelijk een fenomeen, dat ontploft nu in de oven. We worden weggevaagd.”

Ja, ik wil een taart

Ook de donderdag, waarop RTL 4 Ja, ik wil een taart... introduceerde, geldt als een mislukking. De HHB-kloom met John Williams is een flop. Galjaard is zelf ook een beetje teleurgesteld in het programma. „Achteraf moet je toch constateren dat het wat aan de dunne kant is.”

Centraal Medisch Centrum

Toch wil de programmadirecteur alle ellende ook wat relativeren. Hij noemt het 'bizar mooie weer' als oorzaak van de tegenvallende cijfers en denkt dat we het binnenkort nergens meer over hebben. „Vanaf 2 oktober start de nieuwe ziekenhuisserie Centraal Medisch Centrum, Miljoenenjacht keert weer terug; dan gaan we weer ontzettend goed scoren, daar heb ik vertrouwen in. Ik zie geen reden om zenuwachtig te worden.”

Meer over