Minstens 30 procent lokale content...

Europese Unie legt aanbod videodiensten aan banden

2 oktober 2018 14:54 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© Netflix
De kogel is door de kerk: de Europese Unie verplicht videodiensten als Netflix en Amazon Prime om lokaal geproduceerde programma's en films aan te bieden.

Het besluit hing al enkele maanden in de lucht, maar de EU nam dinsdag definitief het besluit door met ruime meerderheid in te stemmen.

Dertig procent

Door de nieuwe wet zijn internationaal opererende videodiensten als Netflix, Amazon Prime en Hulu verplicht om minstens 30 procent van hun bibliotheek uit lokaal gemaakte content te laten bestaan. Dit betekent dus een toename van in Europa geproduceerde tv-series en films op de diverse videoplatforms. 

Geld eisen

Een ander deel van de nieuwe wet stelt lidstaten in de gelegenheid buitenlandse streamingsdiensten te verplichten mee te betalen aan de productie van Europese films en series. Momenteel mogen landen alleen geld eisen van videodiensten uit het eigen land. 

Brief voor de Koning

Netflix anticipeert al een tijdje op deze wet en heeft al diverse Europese series in ontwikkeling. In Duitsland lopen diverse projecten, terwijl in Nederland de literaire jeugdklassieker Brief voor de koning van Tonke Dragt tot een serie wordt gemaakt.

Meer over