Eurovisie organisatie denkt aan uitbreiding Songfestival

Als het aan de organisatoren van het Eurovisie Songfestival ligt doen er in de toekomst nog meer landen mee. Er liggen zelfs al "ambitieuze plannen"  voor een mondiale editie.

Songfestivalproducent Johan Bernhagen heeft het bestaan van de plannen bevestigd aan de Zweedse publieke omroep SVT. 

Profiteren

Volgens Bernhagen is het Eurovisie Songfestival ook populair buiten Europa, iets waar de organisatie wat hem betreft van moet profiteren. Hij onthulde al benaderd te zijn door partijen uit Azië en Amerika voor een samenwerking. Daarbij zou het wel gaan om festivals op de continenten zelf.

Gemanipuleerd

In 1956 begon het liedjesfestijn met zeven landen, maar dat aantal groeide aanzienlijk in de 60 jaar die volgden. Tijdens de 61e editie stonden maar liefst 42 landen op het podium. Veel fans menen dat het festival in de huidige vorm niet meer kan. Er zouden teveel landen meedoen en ook het vermoeden dat politieke belangen het stemgedrag bepalen zet veel kwaad bloed.

Globale wedstrijd

Toch is de organisatie niet van plan het Songfestival in te krimpen, ze hebben zelfs naar eigen zeggen ambitieuze plannen om de wedstrijd wereldwijd te trekken. Het feit dat sinds twee jaar Australië ook mee mag doen lijkt daar al een voorzichtig voorproefje van. Maar, zo sust Bernhagen: "We moeten samen met de European Broadcasting Union nog kijken hoe we daar vorm aan gaan geven." 

Reageren