Niet veilig genoeg

Eurovisie Songfestival volgend jaar niet in Oekraïne

17 juni 2022 12:37 | actualiteiten | Door Esther Hut

© AFP / MARCO BERTORELLO

Het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar toch niet in Oekraïne gehouden, ondanks dat het land afgelopen mei won. Volgens de organisatie is het niet veilig genoeg om naar het land af te reizen. 

Na de winst van Kalush Orchestra was het natuurlijk al de vraag of het Songfestival volgend jaar wel in Oekraïne gehouden kan worden vanwege de oorlog met Rusland. Maar de overkoepelende organisator van het songfestival European Broadcasting Union (EBU) heeft nu toch die knoop doorgehakt.

Niet veilig genoeg

“Het is een welbekende traditie dat de winnaar van het Eurovisiesongfestival het jaar daarop als gastheer optreedt, mits aan bepaalde criteria wordt voldaan, waaronder de levensvatbaarheid van het evenement en de veiligheid van alle betrokkenen, inclusief het publiek,” luidt het statement.

“Na een objectieve analyse heeft de referentiegroep, het bestuur van het Eurovision Song Contest (ESC), tot haar grote spijt geconcludeerd dat, gezien de huidige omstandigheden, UA:PBC (de nationale openbare omroep van Oekraïne) niet kan voldoen aan de veiligheids- en operationele garanties die een omroeporganisatie volgens de ESC-regels nodig heeft om het Eurovisiesongfestival te organiseren en te produceren.”

BBC

Omdat het organiseren van het enorme event 12 maanden duurt, moet er meteen een ander land aangewezen worden die de organisatie op zich gaat nemen. De organisatie laat weten dat er op dit moment al volop gesprekken worden gevoerd met de BBC. Engeland werd afgelopen jaar tweede tijdens het Eurovisie Songfestival.

Prioriteiten

Ook al kan Oekraïne het event volgend jaar niet organiseren, toch zal er duidelijk naar voren komen dat zij de winnaars waren. “Het is onze bedoeling dat de overwinning van Oekraïne volgend jaar in de shows tot uiting komt. Dit zal voor ons een prioriteit zijn in onze besprekingen met de eventuele gastheren.”

Meer over