Extra programma’s NOS wegens overlijden Jules Schelvis

4 april 2016 15:50 | actualiteiten | Door Televizier

Sobibor-overlevende Jules Schelvis is op 95-jarige leeftijd overleden. Daarom heeft NPO 2 vanavond een aangepaste programmering.

De NOS zendt vanavond twee extra programma’s uit in verband met het overlijden van Sobibor-overlevende Jules Schelvis. Om 20.30 uur is op NPO 2 een interview te zien dat Rob Trip met Schelvis had. Dit interview is nog niet eerder is uitgezonden.

Herdenkingsconcert

Na Nieuwsuur volgt om 22.50 uur een herhaling van Er Reed Een Trein naar Sobibor. Dit programma is een registratie van het herdenkingsconcert waarbij de verhalen van Schelvis worden afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA).

Enige overlevende 

De toen 94-jarige Schelvis vertelt zijn indringende verhaal over de langdurige reis naar het vernietigingskamp. Hij was de enige die een transport van ruim drieduizend joodse Nederlanders overleefde. In totaal overleefden slechts achttien Nederlandse Joden Sobibor.

Indringend beeld

Schelvis schetst in zijn verhaal een beeld van wat hij meemaakte tijdens de gruwelijke reis: hoe zag de wagon er van binnen uit, wie waren zijn lotgenoten, wat bespraken zij met elkaar en wat waren zijn gedachten en emoties tijdens die reis?

Historische fragmenten

Het concert werd op 2 maart 2015 opgenomen in het Vredespaleis in Den Haag. Ook zijn er veel historische beelden uit het archief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te zien.

NOS: Rob Trip in gesprek met Jules Schelvis 20.29-20.52 uur, NPO 2

NOS: Er reed een trein naar Sobibor 22.51-00.18 uur, NPO 2


Meer over