Facebook vertelt tv wat we kijken

7 Oktober 2013 15:41 | actualiteiten | Door Televizier

Facebook gaat Europese tv-zenders informatie verschaffen over het kijkgedrag van Facebook-gebruikers. Zo kunnen zenders nog gerichtere reclames op ons afsturen.

In Amerika voorzien Facebook en ook Twitter tv-zenders al een tijdje van informatie over het tv-gedrag van hun gebruikers. Nu gaat hetzelfde gebeuren in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Voor tv-zenders is het belangrijk om te weten wie er precies naar een tv-programma kijkt, wat gebruikers ervan vinden en wat die mensen in hun vrije tijd doen. Op die manier kunnen adverteerders veel gerichtere reclames programmeren en dat levert bakken met geld op. 

Andere manier van tv-maken

In Duitsland gaat de ARD gebruik maken van de informatie en in Groot-Brittannië is het Channel 4. Of Nederland ook in het lijstje van Europese landen komt, is nog niet bekend.

Twitter

Ondertussen wil Twitter de boot niet missen en publiceert het sociale netwerk in Amerika, in samenwerking met de officiele kijkcijfer-instantie aldaar, alle tweets over tv-programma's. Die instantie biedt op zijn beurt tegen betaling informatie aan over het tv-twittergedrag van mensen.


Meer over