Wat de fak

Flikken Rotterdam-actrice Maryam Hassouni doet boekje open over grensoverschrijdend gedrag

2 november 2022 15:47 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© ANP

Maryam Hassouni schoof dinsdagavond aan in Khalid & Sophie om te praten over haar onthullende en kwetsbare boek, Wat de fak. De Flikken Rotterdam-actrice vertelde over het grensoverschrijdende gedrag dat ze meemaakte.

Maryam was de eerste Nederlandse actrice die een Emmy won, voor haar rol in de film Offers (2015). Verder is ze vooral bekend uit Dunya en Desie, Soof, Van God Los, Oogappels en Flikken Rotterdam. Onder meer over laatstgenoemde serie, waar Maryam na twee seizoenen uitstapte, voert ze een kwetsbaar gesprek met Khalid Kasem. Zelf noemt ze de acteurs, films en series overigens niet bij naam. Bij dit verhaal, is het Khalid die Flikken Rotterdam benoemt. 

Maryam Hassouni over grensoverschrijdend gedrag

"Ik kreeg te maken met clichématigheden in de serie, maar ook met een tegenspeler die het voor mij onmogelijk maakte om mijn werk te doen", vertelt Maryam. "Dan moet je denken aan pesterijen, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag." Op een gegeven moment stuurde de tegenspelers zelfs een pornofilmpje. Ze kaartte dit aan, maar de betreffende acteur werd er niet op aangesproken. "Ik moest ermee dealen. Dat heb ik geprobeerd, waar het was zo intens. Ik had ook te maken met een regisseur die een tip gaf als: 'Bij mannen wil ik in hun hoofd kruipen en bij vrouwen in hun broekje'. Dat was een beetje de omgeving waarin ik zat. Dat zijn dan mensen naar wie ik moet gaan bij wie ik me veilig voel."

Maryam Hassouni weg uit Flikken Rotterdam

Er zat voor Maryam niets anders op dan te stoppen met de serie. "Ik stapte uit de serie omdat ik niet serieus werd genomen." Er kwam een onderzoek, waar Maryam weigerde aan mee te werken. "De producent, die zelf ook heel fout was, werd verantwoordelijk gesteld voor dat onderzoek. Dus je hebt te maken met de slager die zijn eigen vlees keurt. Dus ik wilde daar niet aan meedoen", verklaart ze hierover.

Karaktermoord op Maryam Hassouni

Vier jaar later las ze het betreffende onderzoek. "De gifbeker moest helemaal leeg", omschrijft ze. "Het was shockerend. Het is een smaadschrift, het is pure karaktermoord op mij." Als Khalid Maryam vraagt of ze met haar boek definitief ook haar ontslag als actrice aankondigt, antwoordt ze: "Zolang de industrie niet wil veranderen, zie je mij niet meer rondhuppelen op een set." 

Lof voor Maryam in Khalid & Sophie

Kijkers van Khalid & Sophie zijn diep onder de indruk van Maryam. "Wat een moed", klinkt het bijvoorbeeld. En: "Intelligente en strijdlustige dame." 

Je kunt het volledige interview met Maryam, waarin ze ook over haar traumatische ervaring in de theaterwereld deelt, hier terugkijken vanaf 27:53. Haar boek Wat de fak is nu te koop.

Meer over