Fons de Poel ontslagen bij Brandpunt

20 april 2015 11:17 | actualiteiten | Door Televizier

De KRO-NCRV directie heeft besloten Fons de Poel met onmiddellijke ingang van Brandpunt te halen. De Poel blijft wel aan de omroep verbonden. 

De beslissing Fons de Poel van het nieuwsmagazine te halen, komt voort uit een rel die vorige week ontstond nadat de presentator na een reportage over Jesse Klaver het GroenLinks-kamerlid een snotneus noemde.

Fons, Jesse en de ABN Amro-rel

Als journalist is het al niet kies om tijdens je werk een mening uit te dragen. Maar de zaak werd saillanter toen bekend werd dat Fons de Poel in het verleden voor ABN Amro heeft gewerkt, de bank die Jesse Klaver de laatste tijd juist hard aanpakt. In eerste instantie deed Fons zijn uitspraak af als een onschuldig grapje, maar de zaak krijgt nu toch een voor Fons de Poel pijnlijk staartje.

"Integriteit Fons de Poel niet in twijfel"

Dat Fons ontslagen is bij Brandpunt betekent niet dat de omroep geen vertrouwen meer in hem heeft. In een verklaring liet de KRO-NCRV directie weten niet te twijfelen over zijn integriteit. Ook waren zijn bazen volledig op de hoogte van zijn nevenactiviteiten als dagvoorzitter en spreker. Toch is besloten Fons voortaan niet meer bij Brandpunt in te zetten. Hij gaat zich toeleggen op journalistieke documentaireseries. Eerder maakte hij onder anderen de serie Profiel.

Beroepscode journalistieke presentatoren

Verder liet de KRO-NCRV weten nog voor 1 juni met een nieuwe beroepscode te komen voor journalistieke presentatoren. Deze nog op te stellen regelgeving moet er voor zorgen dat in de toekomst mogelijke belangenverstrengeling en misverstanden over nevenactiviteiten uitgesloten worden.

Fons de Poel wordt bij Brandpunt voorlopig vervangen door Henk van der Aa, die al sinds 2013 als verslaggever aan het programma meewerkt.

Meer over