Geert Wilders komt ook niet naar Nieuwsuur: "Dat vind ik niet leuk"

27 februari 2017 15:31 | actualiteiten | Door Televizier

© Screenshot YouTube PVV

Na eerdere afzeggingen van twee tv-debatten laat Geert Wilders nu ook al verstek gaan bij de verkiezingsserie van Nieuwsuur. De PVV-leider laat weten "alleen maar dingen te doen die we leuk vinden en dit vinden we niet leuk".

Dat meldt de NOS. Geert Wilders zou op donderdag 9 maart een uur lang te gast zijn in een live-uitzending van Nieuwsuur, waarin Mariëlle Tweebeeke hem zou ondervragen over de plannen van de PVV. Maar daar heeft Wilders dus geen zin in. Volgens een PVV-woordvoerder heeft de afzegging niets te maken met de veiligheidssituatie van Wilders.

Spijtig

"Enorm teleurstellend", noemt Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje het besluit van Wilders bij de NOS. "Wij leggen dertien partijen onder de loep en dan is het heel jammer als één van die partijen zich daaraan onttrekt omdat het 'niet leuk' is. Wij maken die uitzendingen niet voor de leuk, wij willen onze kijkers informeren. Het is spijtig dat die kijkers en kiezers het verhaal van de PVV bij ons missen."

Waarom?

Presentator Mariëlle Tweebeeke is ook teleurgesteld. De afspraak voor Wilders' komst stond al sinds vorig najaar. Afgelopen maanden werd in overleg met de PVV een datum geprikt en de opzet doorgesproken. "Wij hielden er daarom geen rekening mee dat Wilders niet zou komen", zegt Tweebeeke. "En waarom ook? Je wilt als politicus toch niets liever dan in een uitzending van een uur over je partij en verantwoordelijkheden vertellen? Ik vind het jammer dat hij, net als bij zo veel andere media, niet thuis geeft."

Premiersdebat

Bij de vorige twee tv-afzeggingen gaf Wilders nog wél enigszins een reden voor zijn afwezigheid. De lijsttrekker liet naar eigen zeggen het Premiersdebat van RTL 4 schieten omdat RTL zich niet aan de afspraken zou houden. Het plan was namelijk om voor deze uitzending de vier lijsttrekkers te laten debatteren die half februari het hoogste stonden in de peilingen. Omdat de nummers drie tot en met vijf gelijk stonden, zag RTL zich genoodzaakt om vijf partijen uit te nodigen.

Carré-debat

Ook bij het Carré-debat dat RTL 4 volgende week zondag organiseert, is Wilders de grote afwezige. In dit geval stelde de PVV-leider dat hij verstek liet gaan omdat RTL Nieuws zijn broer had geïnterviewd. Paul Wilders uitte kritiek op Geert, en die laatste vond ook dat bericht overduidelijk niet leuk.

WNL op zondag

Tot nu toe ontwijkt Geert Wilders iedere confrontatie met de overige lijsttrekkers. Zijn enige tv-optreden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is vooralsnog het milde interview door Rick Nieman in WNL op Zondag, waarin de PVV-leider een uur lang geen tegenstand kon krijgen van zijn concurrenten.

Maar twee debatten

Door de Nieuwsuur-boycot blijven nu nog maar twee grote tv-optredens over voor Wilders: op maandag 13 maart staat hij in EénVandaag tegenover Mark Rutte met een één-op-één-debat, op dinsdag 14 maart doet hij (voorlopig) nog mee aan het slotdebat van de NOS. Verder laat hij zich interviewen door Rob Geus voor de SBS 6-show Stem van Nederland, die op 8 maart te zien is.

Kritiek

De overige fractievoorzitters uiten felle kritiek op de afwezigheid van Wilders in bijna alle debatten. Volgens hen durft de PVV-leider het debat niet aan. Ook de kiezersdoelgroep van Wilders lijkt negtief over de media-boycot van Wilders. Sinds zijn afzeggingen voor de RTL-debatten is de PVV gedaald in de peilingen.

Zondag met Lubach

Vorige week besteedde Zondag met Lubach een groot deel van de uitzending aan het gebrek aan verantwoording door Geert Wilders. Arjen Lubach zet uiteen dat de PVV-leider nergens zijn concrete plannen bekendmaakt. Bekijk dat ZML-item hieronder:

 

Lees ook:
Het Rode Hoed Debat (zonder Wilders) trok zondagavond 1,2 miljoen kijkers 

Meer over