Mondkapjesgedoe

Gemengde reacties op Sywert van Lienden bij Op1

17 april 2024 10:03 | actualiteiten | Door Irma Tomas

© Screenshot Op1
Sywert van Lienden wordt al drie jaar verguisd vanwege de omstreden mondkapjesdeal die hem 9 miljoen opleverde. Hij kwam bij Op1 voor het eerst sinds lange tijd tekst en uitleg geven over zijn daden. 

Maandag 22 april dient een civiele rechtszaak tegen Sywert en zijn compagnons. Daarin eisen de Staat en de stichting Hulptroepen de 29 miljoen euro terug die de drie verdiend hebben met de mondkapjesdeal. Daarom was het opmerkelijk dat Van Lienden in Op1 vertelde dat hij al lang geleden heeft aangeboden al het verdiende geld terug te geven. Maar daar gingen de Staat en de stichting niet mee akkoord. 

Geen werk

De verguisde zakenman vertelde ook dat hij geen geld heeft om zichzelf tijdens de rechtszaak te verdedigen omdat de Staat beslag heeft gelegd op zijn huis, auto en bankrekening. Sywert en zijn gezin leven van het salaris dat zijn vrouw verdient en zelf zegt hij niet aan de bak te kunnen komen. Alle potentiële werkgevers willen eerst zien hoe de rechtszaak afloopt. 

Om niet

Bovendien vertelde Sywert overal dat hij 'om niet' handelde omdat hij een geheimhoudingsplicht had van de overheid. De meningen van de kijkers over de zaak waren verdeeld. Veel mensen vinden Sywert nog steeds een gewetenloze oplichter, anderen zouden het prima vinden om de boel te laten rusten als hij het geld heeft terugbetaald. 

Meer over