George Michael (53) overleden

De Britse zanger George Michael is op 53-jarige leeftijd thuis vredig gestorven, zo bevestigen bronnen aan de BBC.

De Brits-Griekse performer werd in 1963 geboren in Londen als Georgios Kyriacos Panagiotou als kind van horecamensen: zijn vader runde een Grieks restaurant. George had echter meer interesse in muziek, hij speelde onder meer in de ska-band The Executive waar hij zijn toekomstige Wham!-partner Andrew Ridgeley tegen het lijf liep.

Wham!

Met Ridgley vormde hij in 1981 het duo Wham! De groep bestond vijf jaar, waarin ze drie hitalbums uitbrachten. George was ondertussen druk met kleine soloprojecten, zo bracht hij in 1981 de klassieker Careless whisper uit, zong hij mee met Band Aid! en nam hij de achtergrondzang voor zijn rekening in de Elton John hit Nikita. Maar in 1984 werd Wham! in één klap een onuitwisbare legende door de kerstsingle Last Christmas. In 1986 gingen George en Andrew uit elkaar.

Faith

In 1987 volgde George's eerste solo-album getiteld Faith waarmee hij definitief zijn visitekaartje afgaf als artiest die op eigen benen kon staan. Het feit dat op de hoes te zien was dat die benen een behoorlijk strak achterwerk omhoog hielden was volgens George één van de redenen waarom de plaat een hit werd.

Jesus to a child

Dat George Michael homoseksueel is, geldt tot ver in de jaren 90 als een publiek geheim. Om de geruchten tegen te spreken, deed George alsof hij flirtte met sterren als Brooke Shields. In werkelijkheid had hij al jaren een relatie met Anselmo Filippa. Wanneer de Braziliaanse stilist in 1993 overlijdt aan de gevolgen van een hersenbloeding, componeert een verslagen George de gevoelige hit Jesus to a child dat een eerbetoon is aan de man van wie hij hield.

Outside

In 1998 wordt pijnlijk duidelijk waarom de dan 35-jarige George nog geen vrouw of kinderen heeft. Hij wordt in april van dat jaar gearresteerd in een openbare wc in LA door undercover agent Marcelo Rodriguez die Michael zou hebben uitgelokt. George besloot terug te slaan door de tragedie in muziek te verwerken. Hij schreef Outside waarin hij de spot dreef met de gebeurtenissen door in de clip kussende politiemensen te laten zien. Daarna was voor iedereen duidelijk dat de zanger niet op vrouwen viel.

Drank en drugs

De laatste jaren trekt George zich steeds meer terug uit het openbare leven. Zijn vrienden maken zich ernstige zorgen om hem, toch blijft hij fervent gebruik maken van drugs en alcohol. Hij raakt betrokken bij enkele bizarre, vaak eenzijdige auto ongelukken. Ook is zijn vaak fluctuerende gewicht een aandachtstrekker. In 2011 brengt hij ruim een maand door in het ziekenhuis als gevolg van een heftige longontsteking. 

Daarna trad George nog maar sporadisch op. Hij leefde een teruggetrokken bestaan en overleed uiteindelijk, hoe ironisch, op Eerste Kerstdag thuis in het bijzijn van zijn naasten. Over een doodsoorzaak zijn nog geen officiële uitspraken gedaan.

Meer over:

Reageren