De set weer op

Goed nieuws: Acteurs mogen weer aan het werk

29 mei 2020 23:23 | actualiteiten | Door Televizier

© RTL
Goed nieuws voor acteurs en de liefhebbers van hun films en series. Er mag weer gewerkt worden in film- en televisieland. Dat maakte een aantal acteurs vrijdagavond bekend bij Beau.

Anna Drijver, Robert de Hoog, Achmed Akkabi en Malou Gorter schoven vrijdagavond bij Beau aan met een primeur. Er mag weer gewerkt worden op 's lands filmsets. Producenten, regisseurs en en andere betrokkenen hebben samen met de acteursbelangenvereniging ACT een protocol opgesteld. Dat protocol maakt het mogelijk om de draad weer op te pakken bij de door de coronamaatregelen stilgelegde producties.

Geen zoenscènes

In het protocol staat onder meer dat acteren niet onder de contactberoepen valt. Het contact onderling op een filmset is namelijk tussen twee professionals en niet niet tussen een professional en een klant. Acteurs hoeven dus voor de camera geen 1,5 meter afstand meer te houden, mits er extra voorzorgsmaatregelen worden toegepast. Intieme en gevechtsscènes worden wel nog even uitgesteld. Er wordt gewacht op preventieve coronatests.

Barry Atsma

Bij Beau kwam ook Barry Atsma aan het woord vanaf een set in Duitsland. Daar wordt, net als in Denemarken en een aantal andere landen, alweer gewerkt. "De medewerkers zijn hier opgedeeld in groepen. Als de andere groepen klaar zijn, mag mijn groep, de acteurs en camera- en geluidsmensen de set op. Dan doet alleen de acteur op het laatste moment zijn mondkapje af", vertelt de acteur in een vooraf opgenomen gesprek. "Ook wordt er hier om de zoveel dagen preventief getest op corona. Ik voel me veilig."

Messteek op de set

Die laatste opmerking is wellicht wat ironisch in het licht van het nieuws dat eerder vandaag vanaf diezelfde Duitse set naar buiten kwam. Namelijk dat Barry door een Duitse collega per ongeluk in zijn been is gestoken met een mes.

Meer over