Andy van der Meijde reageert

Overheid wil BN'ers weren uit gokreclames

19 maart 2022 12:22 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© Nederlandse Loterij / TOTO
Als het aan minister Franc Weerwind ligt zijn de dagen van BN'ers in gokreclames geteld. Zijn ministerie van Rechtsbescherming werkt aan een wettelijk verbod op reclamespots voor kansspelen.

Sinds 1 oktober 2021 mogen kansspelaanbieders officieel reclame maken op de Nederlandse radio en televisie. Dit leidde al direct tot klachten van verslavingsdeskundigen die ook de Tweede Kamer bereikten.

Reclamecode Kansspellen

De gokbranche houdt zich daarom sinds december aan de zelfopgestelde Reclamecode Online Kansspellen die de hoeveelheid en het tijdstip van de spotjes aan banden legt. Maar wie een beetje zapt komt iedere avond na 21.00 uur in de reclameblokken BN'ers tegen als Andy van der Meijde, Wesley Sneijder, Wilfred Genee en zelfs Dick Advocaat die kijkers verleiden een gokje te wagen.

Verbod

Op aandringen van de Tweede Kamer werkt minister Weerwind aan een verbod op gokreclames dat deze zomer klaar moet zijn. Per direct gaat ook het tijdstip dat de reclames uitgezonden mogen worden van 21.00 naar 22.00 uur. Inzet is daarnaast het "verbieden van rolmodellen bij de promotie van kansspelen", met andere woorden: geen bekende gezichten. Tot ongeloof van Andy van der Meijde die in het AD op de maatregel reageert.

"Een gokker gokt altijd wel"

Van der Meijde, die zelf niet gokt en naar eigen zeggen veel geld krijgt voor de spotjes, vindt dat een dergelijk mediaverbod geen zin heeft: "Er wordt reclame gemaakt in stadions en ze adverteren op voetbalshirts in de Premier League. Omdat een bekend iemand je aanspoort om te gokken, denken zij dat mensen die nooit gegokt hebben het ook eens gaan proberen. Een gokker gokt altijd wel."

Arjen Lubach

In een reactie op de aangekondigde wetswijziging wijdde Arjen Lubach in zijn Avondshow ook aandacht aan het fenomeen BN'ers in gokreclame. De komiek vergeleek het met roken op televisie, iets wat vroeger heel normaal was en nu ondenkbaar is. Daarbij wees hij op de heren van Vandaag inside die, als onderdeel van hun sponsordeal met TOTO, in de uitzending vrolijk uitslagen van wedstrijden voorspellen. 

Meer over