Prostaatkanker

Herman Koch is ziek en wordt niet meer beter

4 januari 2024 17:11 | actualiteiten | Door Irma Tomas

© ANP
De zeventigjarige Herman Koch, bekend als schrijver van bestsellers als Het Diner en voormalig lid van Jiskefet, heeft uitgezaaide prostaatkanker. De diagnose betekent niet dat Koch per se al heel snel zal sterven.

Herman Koch maakt de diagnose bekend in zijn nieuwe boek, Ga Je erover Schrijven? dat volgende week in de winkel ligt. In het boek beschrijft hij dat hij in februari 2020 het slechte nieuws kreeg in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Het gaat om ‘bijzonder agressieve’ prostaatkanker die is uitgezaaid naar bekken en meerdere ruggewervels, in het sleutelbeen en ook in enkele lymfeklieren. Van de arts in het ziekenhuis hoorde Koch dat het onmogelijk te voorspellen is hoe lang hij nog te gaan heeft. 'Drie tot vijftien jaar, het kan alles zijn, dat hangt van te veel factoren af, onmogelijk om daar nu al voorspellingen over te doen.'

Behandeling

Om te voorkomen dat hij tig keer aan talkshowtafels moet vertellen hoe lang hij nog te leven heeft, gaf Herman Koch donderdag een interview aan de Volkskrant. Daarin vertelt hij o.a. over de behandeling die hij ondergaat. 

Hormoontherapie

"Corona heeft  goed voor mij uitgepakt. Het had maar weinig gescheeld of ik had een zware chemokuur gehad. Maar door de pandemie vonden ze chemo te riskant, daar zou ik te kwetsbaar van worden, en kreeg ik hormoontherapie. Daar reageert mijn lijf tot op heden ontzettend goed op. De kankercellen zijn stabiel tegengehouden. Zonder corona had ik die behandeling nooit gekregen."

Meer over