Dichter bij Anne Frank

Hila Noorzai duikt in de geschriften van Anne Frank in nieuw AVROTROS-programma

16 april 2024 13:50 | actualiteiten | Door Judith Regeling

© Joy Hansson
Hila Noorzai heeft na Born Winners en 90's Dance een nieuwe tv-klus te pakken: Dichter Bij Anne Frank. Hierin verkent de AVROTROS-presentatrice de wereld van Anne Frank en haar geschriften.

Zouden er nog geheimen aan het licht komen?

Dichter bij Anne Frank

Het is goed mogelijk dat jij of iemand in je omgeving ooit al eens Het Achterhuis van Anne Frank heeft gelezen. In de afgelopen jaren is dit boek namelijk uitgegroeid tot het bekendste dagboek ter wereld. Je zou dan ook haast denken dat er na al die jaren weinigs 'nieuws' meer uit valt te halen, maar niets is minder waar. Expertisecentrum NIOD, beheerder van het dagboek, heeft onlangs met nieuwe technieken hoogwaardige gedigitaliseerde kopieën kunnen maken. 

Dat is voor Hila Noorzai genoeg aanleiding om in de nieuwe AVROTROS-serie Dichter bij Anne Frank dieper in het verhaal van het Joodse meisje te duiken. Zo bezoekt de presentatrice onder meer het ouderlijk huis van de familie Frank, ontmoet ze Annes latere stiefzusje Eva Schloss en gaat ze langs bij het Achterhuis. Ze hoopt zo te ontrafelen wat voor meisje Anne was en wat haar als jonge schrijfster zo bijzondere maakte. 

Hila Noorzai

Voor Hila is dit weer iets totaal anders dan haar vorige tv-klussen, waarbij ze zich onder meer bezighield met oud-topsporters en met figuren uit de jaren 90. Toch kijkt ze ook nu weer met een goed gevoel terug op de opnameperiode. "Het was een intensief project dat veel indruk op mij heeft gemaakt", vertelt ze. "Niet alleen doordat ik unieke dingen te zien kreeg zoals het laatste fotoalbum van de familie Frank, maar ook omdat ik letterlijk dichterbij Anne kwam door de ontmoeting in Londen met haar latere stiefzus."

Benieuwd? Dichter bij Anne Frank is maandag 29 april om 21:55 uur, dinsdag 30 april om 22:15, woensdag 1 mei om 22:15 en donderdag 2 mei om 22:10 uur te zien bij AVROTROS op NPO3.

Meer over