Interview

Hila Noorzai over Dichter bij Anne Frank: 'Het is een ode aan Anne geworden'

29 april 2024 10:00 | actualiteiten | Door Wouter Luijken

© Joy Hansson

In Dichter bij Anne Frank duikt Hila Noorzai dieper in het dagboek Het achterhuis en in het verhaal van Anne Frank. ‘Dichter bij Anne kan je nu eigenlijk niet meer komen.’

Wat is er in ‘Dichter bij Anne Frank’ te zien?

“Het programma dient twee doelen: aan de ene kant laten we het materiaaltechnische onderzoek naar de geschriften van Anne Frank zien, aan de andere kant vertellen we haar verhaal. Het originele dagboek is kwetsbaar, het veroudert. Het is onlangs gedigitaliseerd, zodat het behouden blijft voor de toekomst.

Dat moment hebben we aangegrepen om met de technieken van nu opnieuw naar de geschriften te kijken en de kennis hierover te vergroten. Daarnaast is het een mooie aanleiding om haar verhaal nog een keer te vertellen. Het programma is een ode aan Anne geworden. Het was ontroerend zo dicht bij haar te komen.”

Wat hoopte je te bereiken?

“Om dichter bij Anne Frank te komen en dat is gelukt. Zo zijn we in Londen langsgegaan bij Eva Schloss, haar buurmeisje. Dichter bij Anne kan je nu eigenlijk niet meer komen. Het was nog even spannend, want ze voelde zich de ochtend van de opnamen niet lekker. We hebben uren buiten haar huis staan wachten tot we groen licht kregen. Gelukkig kon het, Eva wilde het ook graag. Ze vindt het belangrijk om dit verhaal te blijven vertellen.”

Wat heb je van deze serie geleerd?

“Dat je je familiegeschiedenis moet vastleggen, de familie Frank was daar veel mee bezig. Anne heeft dat in haar dagboek in zekere zin ook gedaan. Dat inspireerde mij ook meer van mijn eigen leven vast te leggen. Mijn advies is dan ook: schrijf het op en praat erover, zeker als je familieleden hebt die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Op die manier gaan de verhalen niet verloren.”

Dichter bij Anne Frank is maandag 29 april om 21:55 uur, dinsdag 30 april om 22:15, woensdag 1 mei om 22:15 en donderdag 2 mei om 22:10 uur te zien bij AVROTROS op NPO3.

Meer over