Spartacus is niet meer...

Hollywoodlegende Kirk Douglas (103) overleden

6 februari 2020 08:26 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© Screenshot YouTube
Hollywood is één van haar laatste levende legendes verloren: acteur Kirk Douglas is op 103-jarige leeftijd overleden aan leeftijdsgerelateerde gezondheidscomplicaties.

Acteur Michael Douglas maakte het overlijden van zijn vader bekend. Zijn gezondheid zou recent onverwacht snel zijn afgenomen.

Straatarm

Douglas werd geboren in 1916 als Issur "Izzy" Danielovitch Demsky, de zoon van Russisch-Joodse ouders in de staat New York. Zijn ouders hadden het niet breed, desondanks wist hij door zijn talent voor sport een beurs te krijgen voor goede opleidingen als de American Academy of Dramatic Arts. Hij speelde z'n eerste rollen in het theater voordat hij in 1941 werd opgeroepen voor militaire dienst.

Spartacus

Na de Tweede Wereldoorlog pakte Douglas zijn werk als acteur weer op, maar hij maakte gaandeweg de overstap naar films. Door zijn imposante voorkomen en karakteristieke uitstraling kreeg hij al snel hoofdrollen aangeboden in films als Gunfight at the O.K. Corral, The Strange Love of Martha Ires en Spartacus, de legendarische gladiatorenfilm van Stanley Kubrick uit 1960. In totaal speelde hij in bijna 100 producties, maar ondanks drie Oscarnominaties werd hij nooit beloond. Pas in 2011 ontving hij een ere-Oscar, toch speelde hij zijn laatste rol al in 2008 in de tv-film Empire state building murders.

Beroerte

Toen hij in 1996 door een beroerte werd getroffen verloor hij een groot deel van zijn spraak. Zijn acteerloopbaan kwam hierdoor op een lager pitje te staan, maar Douglas bleef op andere vlakken creatief. Hij richtte zich volledig op zijn andere passies: schrijven, dichten en schilderen. Douglas publiceerde meerdere bundels, maar gaf later toe dat hij na zijn herseninfarct overwoog zelfmoord te plegen: "Het was het dieptepunt van mijn leven: een acteur die niet meer kon spreken. Inmiddels kan ik weer praten, zij het met moeite, maar het lukt en ik ben er blij om."

Douglas dynastie

Kirk Douglas trouwde twee keer. Uit zijn eerste huwelijk met actrice Dianna Dill (1923 - 2015) had hij zoons Michael en Joel Douglas. In 1954 trouwde hij met producent Anne Buydens met wie hij zoons Peter en Eric (1958 - 2004) kreeg. Anne vierde afgelopen april ook haar 100e verjaardag. Anne en Kirk zetten zich in voor veel liefdadigheidswerk. Zo bouwden ze een rusthuis voor acteurs met Alzheimer, gaven ze miljoenen voor borstkankeronderzoek en investeerden ze in de bouw van speeltuinen voor kinderen. 

Meer over