Hoofdpiet Erik van Muiswinkel aangeklaagd

Erik van Muiswinkel krijgt een rechtszaak aan zijn pofbroek. Volgens Zwarte Piet-tegenstander Jerry Afriyie moet er nu snel een einde komen aan de rol van Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal niet langer. 

“Wij krijgen vaak te horen dat mensen zich er niet van bewust zijn dat Zwarte Piet racistisch is. Maar Erik van Muiswinkel weet het overduidelijk wél en blijft de rol toch spelen,” zegt Jerry die de vereniging Zwarte Piet Is Racisme heeft opgezet. Die vereniging was aanwezig tijdens de demonstraties tijdens de intocht van Sinterklaas vorig jaar. Erik predikte in de Volkskrant dat hij het liefst ziet dat Zwarte Piet een metamorfose ondergaat. Die verandering is nog niet doorgevoerd. Hoofdpiet is nog steeds zwart en daarom is er nu aangifte gedaan tegen het aanzetten tot discriminatie. 

Af van die rare blackface

Eerder al liet Dieuwertje Blok weten dat we maar eens af moeten van de ‘rare blackface’. De NTR zendt al jaren het Sinterklaasjournaal uit en zou hebben getwijfeld aan het inzetten van Dieuwertje Blok na de uitspraak. Ajé Boschhuizen, eindredacteur van het Sinterklaasjournaal, ontkent dit. 

Verandering gaat te traag

Sinterklaasjournaal-verslaggever Dolores Leeuwin sluit zich aan bij het standpunt van Dieuwertje. “De verandering gaat te traag. De NTR weet hoe ik erover denk. Binnenkort hebben we een evaluatie.” Er is dus grote onrust bij het Sinterklaasjournaal. “Twee boegbeelden van het Sinterklaasjournaal hebben in het openbaar aangegeven dat ze Zwarte Piet racistisch vinden en toch gebeurt er niks mee,” volgens Jerry. 

Reageren