Oordeel

Hoofdverdachten moord Peter R. de Vries krijgen geen levenslang, wel celstraffen tot 28 jaar

12 juni 2024 12:51 | actualiteiten | Door Redactie TVgids.nl

© ANP REMKO DE WAAL
De rechtbank in Amsterdam heeft besloten dat de drie hoofdverdachten in de zaak van de moord op Peter R. de Vries lange gevangenisstraffen krijgen. De opgelegde straffen variëren tot 28 jaar.

Daarmee gaat de rechtbank niet compleet mee in de eis van het Openbaar Ministerie: deze eiste onlangs levenslang.

Peter R. de Vries

Het is in juli van dit jaar alweer drie jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door het vreselijke nieuws dat Peter R. de Vries was neergeschoten in Amsterdam. Sindsdien heeft de politie meerdere verdachten weten aan te houden en voor de rechtbank gebracht. Vandaag heeft diezelfde rechtbank geoordeeld dat schutter Delano G. en chauffeur Kamil E. 28 jaar de cel in moeten. Krystian M., die alles regelde en iedereen aanstuurde, krijgt een gevangenisstraf van 26 jaar.

Drie andere verdachten wacht een celstraf tussen de 10 en 14 jaar omdat zij op enige wijze betrokken waren bij de voorbereidingen van de aanslag en/of het filmen van de neergeschoten Peter R. de Vries. Nog eens drie andere verdachten zijn vrijgesproken. 

Andere eis

Met deze uitspraak gaat de rechtbank enigszins in tegen de visie van het Openbaar Ministerie die eerder levenslang eiste voor de drie hoofdrolspelers. Dat komt mede, zo stelt de rechtbank, dat zij geen bewijs zien dat deze aanslag een terroristisch oogmerk had.

"Uit de feiten kan niet worden afgeleid dat met de moord werd beoogd om de bevolking ernstige vrees aan te jagen", aldus de rechtbank. "Oftewel dat iedereen moet vrezen dat hij of zij het volgende slachtoffer kan worden."

Meer over