Illegaal downloaden kost filmindustrie 78,4 miljoen

17 juni 2014 09:43 | actualiteiten | Door Televizier

De Nederlandse filmindustrie loopt jaarlijks 78,4 miljoen euro omzet mis door alle films die op illegale wijze op computers belanden.

Er is voor het eerste een rapport verschenen dat de schade die de Nederlandse filmindustrie jaarlijks lijdt in kaart brengt. Uit het onderzoek blijkt dat voor elke 10 illegale downloads er 3,2 films minder worden gekeken via de legale weg. Per jaar worden er in Nederland 61 miljoen films op illegale wijze gedownload, waardoor de industrie jaarlijks 78,4 miljoen euro omzet verliest.

Geen nieuwe films meer

Antoinette Beumer, regisseur van de film Soof, is niet erg blij met de uitkomst van het rapport. Ik schrik enorm van het feit dat mijn film in 8 weken tijd 85.952 keer illegaal gedownload is. Ik maak mijn werk met liefde en vind het fijn dat mensen zo graag naar mijn werk kijken, maar ik moet wel nieuwe films kunnen blijven maken en dat gaat zo niet lukken.’’ 

Ook Marjan van der Haar, directeur Filmproducten Nederland, is het met haar eens. “78,4 miljoen euro schade is een derde van de jaarlijkse DVD en VOD omzet (256,6 miljoen euro) van de Nederlandse filmindustrie. Nu is het zaak deze schade terug te dringen en legaal aanbod in Nederland de norm te maken.’’ 

Illegaal downloaden is een compliment

Niet alleen films worden veel gedownload, ook tv-series worden wereldwijd op de computer binnengehaald. Toch vind niet iedereen het erg. Sterker nog, de makers van Game of Thrones vinden het zelfs een compliment. Ze zien de 4,3 miljoen illegale downloads per aflevering als een soort reclame. De dvd van de serie ging namelijk een recordaantal keer over de toonbank. 

Thuiskopieheffing

‘Illegaal’ downloaden was de afgelopen 12 jaar toegestaan in Nederland. De regering was van mening dat het binnen de grenzen van de thuiskopieheffing viel. Dit is een heffing die auteurs en artiesten compenseert voor de inkomsten die ze mislopen door de illegale kopiëren die worden gemaakt van muziek en films. De Nederlandse consument betaalt daarom een klein bedrag extra op bijvoorbeeld lege cd’s, dvd’s, mp3-spelers en externe harde schijven. 

Verboden

Het Europees Hof van Justitie was het hier niet mee eens en heeft de Nederlandse interpretatie onrechtmatig verklaard. Het downloaden uit illegale bron is daarom sinds 10 april 2014 officieel verboden. 

Een goed alternatief voor het illegale downloaden is Netflix. De videostreamingdienst is alleen wel een eurootje duurder geworden. 

Meer over