Een laatste groet aan de sterren

In Memoriam 2022 deel 2: Ode aan de doden

27 december 2022 17:45 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© ANP
In de laatste dagen van het jaar blikken we terug op nationale en internationale prominenten die ons in 2022 zijn ontvallen. In vogelvlucht vieren we hun leven en hun werk. 

Dit artikel richt zich op beroemdheden die ons in de afgelopen zes maanden zijn ontvallen. Klik hier voor deel 1.

24 juli: David Warner

De Britse acteur David Warner werd klaargestoomd voor Shakespeare, maar zou zijn grootste successen boeken op televisie en het witte doek. Warner speelde in een kleine 200 films en tv-shows en was nooit bang zijn grenzen te verleggen. In de zestig jaar dat hij werkzaam was in het vak waagde zich aan de meest uiteenlopende genres: van grootscheeps drama als Titanic tot science fiction films als Time after time waarin hij Jack the Ripper vertolkte. Ook was hij niet bang voor een fikse laag make-up: in de film Star Trek VI: The undiscovered country had hij een sleutelrol als de Klingon kanselier Gorkon waarvoor hij uren in de stoel zat. Warners laatste wapenfeit was als Dr. Erasmus Pea in de film Mary Poppins returns. David Warner stierf vijf dagen voor zijn 81e verjaardag aan de gevolgen van kanker.

David Warner
David Warner

28 juli: Leontien Ceulemans

Ceulemans begon haar loopbaan op de beeldbuis als actrice en danseres. Dankzij haar ouders, een actrice en een gitarist, kreeg ze de liefde voor de spotlights al op jonge leeftijd mee. Ze sprak als kind al hoorspelen in voor de KRO en was lid van het AVRO's Kinderkoor. Op televisie zou ze in de jaren 70, 80 en 90 geregeld opduiken in series als Swiebertje, GTST en Het zonnetje in huis. Ook stond ze aan de wieg van Het jeugdjournaal dat ze tussen 1981 en 1983 presenteerde. Na een langdurig ziekbed overleed Ceulemans op zeventigjarige leeftijd in Laren.

Leontien Ceulemans
Leontien Ceulemans

6 juli: James Caan

James Caan wist dat hij alleen al voor The godfather herinnerd zou worden. Caan speelde in 1972 voor het eerst de gewelddadige gangster Sonny Corleone, een rol die hem een leven lang zou volgen. Toch speelde hij in meer dan 135 films en series in een loopbaan die zes decennia duurde. Caan leidde buiten de set een minstens zo spraakmakend leven. In 1976 trok hij op uitnodiging van Hugh Hefner in de extravagante Playboy Mansion om zijn tweede scheiding te verwerken. Caan genoot met volle teugen van de aandacht en de bunnies. In zijn latere leven leidde Caan een iets rustiger bestaan, hij overleed op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

James Caan
James Caan

31 juli: Nichelle Nichols

Star trek maakte een ster van actrice en danseres Nichelle Nichols. In de rol van communicatie officier Nyota Uhura was Nichols de eerste donkere vrouw die een vaste rol kreeg in een Amerikaanse televisie. De rol van Uhura was vrij beperkt, waardoor Nichols overwoog om na een seizoen te stoppen. Niemand minder dan Martin Luther King drukte haar op het hart niet weg te gaan omdat ze een voorbeeldfunctie had voor jongere generaties. Jaren later bleek dat Nichols een inspiratiebron was voor Whoopi Goldberg. Nichelle zou tal van bescheiden rollen spelen in andere films en series, maar ze bleef het meest herkenbaar als Uhura. Ze vertolkte het personage in drie seizoenen van de tv-serie en in zes speelfilms waarna ze nog decennia een graag geziene gast was bij Star Trek conventies. Nichelle Nichols overleed op 89-jarige leeftijd aan een Alzheimer-gerelateerde aandoening.

Nichelle Nichols
Nichelle Nichols

8 augustus: Olivia Newton John 

Olivia Newton-John vond zichzelf te oud voor Grease. Waar is waar, ze was wel bijna dertig toen ze in 1978 werd gevraagd gestalte te geven aan het bleue tienermeisje Sandy. De chemie met hoofdrolspeler John Travolta maakte van de musicalfilm een tijdloze klassieker. Newton-John zou het filmsucces van Grease nooit evenaren, maar scoorde wel hits als Xanadu en Let’s get physical. De laatste jaren kreeg ze tot driemaal toe te maken met kanker. Ondanks de ontmoedigende vooruitzichten bleef ze tot het laatst positief en zoveel mogelijk uit het leven halen. Olivia Newton-John heeft 73 jaar mogen worden.

Olivia Newton John
Olivia Newton John

11 augustus: Anne Heche

Anne Heche begon haar carrière als een soapie: in 1988 debuteerde ze in Another world om in de jaren 90 uit te groeien tot veelgevraagd filmactrice met grote rollen in Wag the dog, I know what you did last summer en Donnie Brasco. Ondanks goede recensies werd Heche jarenlang niet ingehuurd toen bleek dat ze een relatie had met comedienne Ellen DeGeneres die zelf haar sitcom verloor toen ze publiekelijk uit de kast kwam. Hun relatie strandde in 2000. Heche richtte zich in die magere jaren op Broadway waar ze succes oogste met stukken als Proof en Twentieth Century. In 2006 kreeg ze de hoofdrol in de dramaserie Men in trees die in Nederland op Net5 te zien was. Heche speelde de laatste jaren vooral kortstondige gastrollen. In augustus raakte ze in coma na een eenzijdig auto-ongeluk. De behandeling werd gestopt nadat artsen officieel vast hadden gesteld dat de 53-jarige Heche hersendood was en er geen kans meer had op herstel.

Anne Heche
Anne Heche

 

21 augustus: Josephine Tewson

De Britse actrice Josephine Tewson werd bekend door haar rol in de comedyserie Keeping up appearances, hier beter bekend als Schone schijn. Tussen 1990 en 1995 kroop slechts een slordige veertig keer in de huid van Elizabeth, de bloednerveuze buurvrouw van Hyacinth Bucket die als de dood was als ze op de thee werd gevraagd. Toch werd ze nog decennia later wereldwijd herkend voor die ene rol, terwijl ze al sinds 1963 aan de weg timmerde op toneel en in films en series. Uiteindelijk omarmde ze haar lot en de rol van Elizabeth: tussen 2012 en 2019 toerde ze door het Verenigd Koninkrijk met haar autobiografische theatershow Still keeping up appearances. Tewson werd 91 jaar.

Josephine Tewson
Josephine Tewson

 

23 september: Louise Fletcher

Louise Fletcher had een onbedoeld talent voor intimidatie. De Amerikaanse actrice heeft een lange staat van dienst in films en series waarin ze regelmatig strenge autoriteitsfiguren speelt die over lijken gaan om hun zin te krijgen. Haar meest bekende rol is van hoofdzuster Ratched in de film One flew over the cuckoo’s nest waar ze in 1975 de Oscar voor beste actrice voor kreeg. In de jaren 90 was ze te zien in Star trek: Deep Space Nine als Winn Adami, de religieuze leider van de planeet Bajor die vooral vroom is voor eigen gewin. Louise Fletcher overleed op 88-jarige leeftijd in het Franse plaatsje Montdurasse waar ze al decennia woonde.

Louise Fletcher als Nurse Ratched
Louise Fletcher als Nurse Ratched

 

4 oktober: Léonie Sazias 

Léonie Sazias voelde nooit de ambitie om op televisie te komen, toch deed ze in 1980 in een opwelling een screentest voor omroepster bij Veronica. Tot haar eigen verbazing werd ze uit duizenden jonge vrouwen gekozen voor de klus. Wat volgde was een gevarieerde loopbaan voor en achter de schermen. Ze werkte niet alleen bij Veronica, maar maakte ook programma’s voor AVRO, TROS, RTL 4 en FOX. Als gezicht van Dierenmanieren en de Ojevaarsjo kon ze haar grote liefde voor dieren tonen. Sinds 2006 was ze vooral actief in de politiek, ze begon op lokaal niveau voor de Democratisch Liberale Partij in Hilversum om in 2016 na de nodige omzwervingen op plaats twee te staan van de lijst 50Plus tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Tijdens de campagne werd darmkanker bij Sazias geconstateerd, ze won een zetel maar moest vanwege haar ziekte lange tijd met verlof. In 2021 nam ze officieel afscheid van de Tweede Kamer waarbij ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Léonie Sazias werd 65 jaar.

Léonie Sazias
Léonie Sazias

 

11 oktober: Angela Lansbury 

De Britse actrice was bij leven al onsterfelijk vanwege haar rol als Jessica Fletcher in de detectiveserie Murder she wrote. De rol van nieuwsgierige schrijfster was slechts een van de vele hoogtepunten in een loopbaan die een kleine tachtig jaar duurde en ieder genre van entertainment besloeg. Voor haar eerste twee Hollywood films Gaslight en The picture of Dorian Grey kreeg ze twee Oscarnominaties, ze maakte furore op Broadway en het Londense West End met hoofdrollen in musicals als Mame en Sweeney Todd en ontroerde miljoenen Disney-fans als Mrs. Potts in de animatiefilm Belle & Het Beest. Angela Lansbury overleed vijf dagen voor haar 97e verjaardag in het bijzijn van haar familie thuis in Los Angeles.

Angela Lansbury
Angela Lansbury

 

24 oktober: Leslie Jordan

De meeste Nederlandse kijkers leerden acteur Leslie Jordan kennen door zijn terugkerende gastrol in Will & Grace. Maar voordat hij Karen Walker het leven zuur maakte als Beverley Leslie had Jordan al een lang en veelbewogen leven achter de rug. Hij overwon drugs- en drankverslavingen om zijn droom door te breken in Hollywood waar te maken. Jordan ging tot zijn eigen verbazing viral tijdens de pandemie toen hij op social media begon te vloggen over leven in lockdown. Het leverde hem media aandacht en werk op, onder meer in de comedyserie Call me Kat. Jordan werd op 67-jarige leeftijd onwel achter het stuur en veroorzaakte een eenzijdig auto-ongeluk dat hem fataal werd.

Leslie Jordan
Leslie Jordan

29 oktober: Hugo Camps

De Vlaamse columnist en journalist Hugo Camps was in zijn thuisland al een begrip. Als groot voetballiefhebber en kenner interviewde Camps talloze spelers en trainers die hij in zijn kenmerkende, beknopte stijl treffend wist neer te zetten. De Nederlandse tv-kijkers leerde Camps vooral kennen toen hij in 1999 samen met Johan Derksen, Jan Mulder en Ruud ter Weijden wekelijks aanschoof bij Sport aan tafel, de voorloper van Voetbal international. Camps was een onvervalste levensgenieter die tot zijn dood op 79-jarige leeftijd bleef schrijven over sport.

Hugo Camps
Hugo Camps

10 november: Kevin Conroy

Zijn naam zal velen niet direct iets zeggen, zijn stem des te meer. Acteur Kevin Conroy begon in het theater en kreeg nadat hij naar Los Angeles verhuisde in de jaren 80 kortstondige rollen in series als Dynasty en Tour of duty. Conroy’s grote doorbraak volgde begin jaren 90 toen hij auditie deed voor Batman: The animated series. Hij wist als enige acteur de juiste balans te vinden tussen de diepe, intimiderende stem van de superheld en het veel jovialere stemgeluid van zijn alterego Bruce Wayne. Conroy zou dertig jaar in films, series en videogames de stem van de caped crusader verzorgen. Hij stierf op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Kevin Conroy was de stem van Batman
Kevin Conroy was de stem van Batman

19 november: Jason David Frank

In de jaren verwierf de Amerikaanse acteur en martial artist wereldfaam door zijn rol als Tommy in de jeugdserie Power rangers. In de oorspronkelijke Japanse versie was Tommy’s karakter de Groene Ranger een schurk die slechts korte tijd zou blijven, maar hij bleek zo populair dat Frank later terugkwam als de gloednieuwe Witte Ranger. In deze identiteit maakte hij jarenlang deel uit van de succesformule, ook was hij een graag geziene gast bij conventies. Jason David Frank maakte onverwacht op 49-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

Jason David Frank
Jason David Frank

26 november: Irene Cara

De stem van Irene Cara was de soundtrack van een generatie. De Amerikaanse zangeres en actrice kreeg begin jaren 80 wereldfaam toen ze kort achter elkaar twee monsterhits scoorde. Ze zong de titeltrack van de filmmusical Fame in 1980 en drie jaar later stond ze wederom wereldwijd bovenaan de hitlijsten met What a feeling, de herkenningsmuziek van de film Flashdance. Op het moment van schrijven is nog niet officieel vastgesteld waar de 63-jarige aan overleed.

Irene Cara
Irene Cara

5 december: Kirstie Alley

Kirstie Alley deed het onmogelijke: toen Shelley Long in 1987 vertrok bij Cheers leek de comedy ten dode opgeschreven. Kirstie wist als nieuwkomer Rebecca Howe de serie een nieuwe impuls te geven én meer kijkers te trekken. Het is slechts een voorbeeld van de vele prestaties die de actrice leverde in haar loopbaan. Ze wist critici te verrassen met haar rol als luitenant Saavik in Star Trek II: The Wrath of Khan en hield stug haar poot stijf toen de producenten niet ingingen op haar salariseisen. Alley trok haar eigen plan en kende talloze successen. Zo speelde ze in de Look who’s talking now-trilogie met John Travolta, had ze na Cheers diverse eigen sitcoms zoals Veronica’s closet, Fat actress en Kirstie. Eerder dit jaar maakte ze haar opwachting in de Amerikaanse versie van The masked singer. Kort na de opnames werd duidelijk dat ze aan kanker leed, de ziekte werd haar op 71-jarige leeftijd fataal.

Kirstie Alley
Kirstie Alley

13 december: Han Peekel 

Programmamaker, presentator, (liedjes)schrijver en geschiedkundige: Han Peekel was het toonbeeld van veelzijdigheid. Op vijftienjarige leeftijd kreeg hij zijn eigen radioshow bij Radio Veronica en daarmee was een loopbaan in de omroepwereld een feit. Hij begon bij de KRO maar ging in 1980 voor zichzelf aan de slag als producent. Een van zijn eerste successen was Wordt vervolgd, het eerste programma over strips en tekenfilms dat Peekel bedoeld had voor volwassen kijkers, maar onverwacht een hit werd bij jong en oud. Han Peekel produceerde en presenteerde de laatste jaren meer dan 120 afleveringen van TV-Monument. Zeer toepasselijk kreeg hij na zijn dood zelf een aflevering, gepresenteerd door goede vriend en oud-collega Rik Felderhoff. Peekel overleed tijdens een vakantie op Bali aan de gevolgen van hartfalen.

Han Peekel
Han Peekel

25 december: John Leddy 

John Leddy was 50 toen hij begon aan de rol van zijn leven: Koos Dobbelsteen in Zeg ‘ns Aaa. Van 1981 tot 1993 gaf Leddy gestalte aan de eenvoudige klusjesman met een gouden hart. Leddy won in 1984 zelfs een Gouden Televizier-Ring voor zijn rol in de komische reeks. Het was niet de eerste keer dat hij in een met een Ring bekroonde tv-serie zou spelen. Zo schitterde hij in 1971 naast Willeke Alberti in De kleine waarheid. In 1982 had hij een rol in dramaserie De weg die eveneens kon rekenen op een ring. Ook Baantjer, waarin hij kastelein Lowietje vertolkte, kreeg de publieksprijs. In 1958 debuteerde hij op televisie, in 2019 speelde hij zijn laatste rol in de AVROTROS-jeugdserie Ninja Nanny. John Leddy overleed na een kort ziekbed op 92-jarige leeftijd.

John Leddy in 1998
John Leddy in 1998

Meer over