In Vlaanderen is het over met Zwarte Piet

11 november 2016 19:15 | actualiteiten | Door Televizier

© Just Bridge

Tv-zenders, het onderwijs en speelgoedwinkels in Vlaanderen hebben allen een Pietenpact getekend waarin ze afspreken dat ze geen gebruik meer zullen maken van Zwarte Pieten.

Niet alleen in Nederland is er een verwoede Pieten discussie gaande, in Vlaanderen is hetzelfde gaande rond het pepernoten uitdelende vrolijke hulpje van SInterklaas. En bij onze Zuiderburen lijkt het er sterk op dat het over en uit is voor Zwarte Piet.

Alles mag behalve zwart

Vanaf 2017 mogen er bij Ketnet, Studio 100, VTMKZOOM, tv-producenten, de speelgoedketen Dreamland, de onderwijskoepels en de Gezinsbond alleen alleen nog maar witte Pieten, roetveeg Pieten of anders gekleurde Pieten opdraven. Alles mag, behalve zwart. Dit vanwege vermeende racistische associaties rond Piet.

In het geheim

Het Pietenpact is het afgelopen jaar in het geheim voorbereid door de vzw Huis deBuren, een vereniging die zich inzet voor de cultuur van de Lage Landen.

Ook in Nedelrand is het einde nabij voor Zwarte Piet. Bij RTL wordt hij vervangen door roetveegpieten meer, bij het Sinterklaasjournaal lopen nog een paar verdwaalde Zwarte Pieten rond.

Meer over