Inhuldiging Spaanse koning Felipe VI live bij de NOS

De inhuldiging van de nieuwe Spaanse koning Felipe VI is donderdag 19 juni rechtstreeks te volgen bij de NOS op Nederland 1.

Felipe neemt die dag het spreekwoordelijke stokje over van zijn vader Juan Carlos. Het is de tweede buitenlandse troonswisseling die live bij de NOS wordt uitgezonden. Het programma start om 09.45 uur en duurt tot ongeveer 13.45 uur. Astrid Kersseboom neemt de presentatie voor haar rekening.

De kroning

Op de dag van de troonswisseling draagt de huidige koning Juan Carlos eerst het bevel over de strijdkrachten aan zijn zoon over. Felipe is vanaf dat moment officieel koning van Spanje. Na een korte plechtigheid vertrekt het kersverse staatshoofd met zijn gezin naar het Huis van Afgevaardigden, waar hij de eed af moeten leggen. Aansluitend houdt de Felipe zijn eerste toespraak als majesteit, waarna er speciaal voor hem een militair defilé wordt gehouden.

Even wuiven

Na de drukke eerste uren als koning van Spanje mag de zoon van Juan Carlos ontspannen tijdens een rijtoer door zijn woonplaats Madrid. Eenmaal aangekomen bij het koninklijk paleis sluit de vorst de ceremonie af met een welbekende balkonscène. Even wuiven Felipe!

In Nederland keken er 6,6 miljoen mensen naar de kroning van Willem-Alexander.

Meer over: